Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Globalni odgovor na koronavirus: WHO i Komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje radi jačanja suradnje na svjetskoj razini

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus osnovali su Vijeće za promicanje suradnje na visokoj razini te su bili domaćini prvog sastanka Vijeća, koje će predvoditi rad okvira za globalnu...

Globalni odgovor na koronavirus: WHO i Komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje radi jačanja suradnje na svjetskoj razini

Ciljevi prvog sastanka Vijeća bili su usklađivanje plana za Akcelerator ACT kao ključno globalno rješenje za okončanje krize i oporavak zdravstvenih sustava i globalnog rasta, usklađivanje stajališta o ekonomskoj opravdanosti i planu ulaganja za puno financiranje Akceleratora ACT te mobilizacija političkog vodstva i međunarodne potpore za pravednu globalnu raspodjelu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Današnje osnivanje Vijeća za promicanje suradnje približava nas našem globalnom cilju: cjepivo, testiranje i lijekovi protiv koronavirusa koji su dostupni svakome kome su potrebni bilo gdje u svijetu. EU će se svim svojim snagama zalagati da svijet ostane ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Supredsjedanje Norveške i Južne Afrike, koje predstavljaju svjetski sjever i jug, i stručnost Svjetske zdravstvene organizacije i naših međunarodnih partnera jamstvo su da nijedna zemlja i nijedna regija neće biti zapostavljena u toj borbi.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a izjavio je: Svakog dana gotovo 5 000 ljudi umire zbog posljedica bolesti COVID-19, a očekuje se da će se svjetsko gospodarstvo ove godine smanjiti za više bilijuna dolara. Argumenti za ulaganja u cilju okončanja pandemije jači su nego ikada prije. Akcelerator ACT najbolji je način da se osigura pravedan pristup cjepivima, dijagnostici i lijekovima, ali u ovom trenutku nedostaju mu sredstva u iznosu od 35 milijardi američkih dolara. Punim financiranjem Akceleratora ACT trajanje pandemije bi se skratilo, a uložena sredstva brzo bi se vratila s oporavkom svjetskoga gospodarstva.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Koronavirus možemo pobijediti samo ako se cijeli svijet udruži u borbi protiv njega. To ćemo postići samo ako pokažemo solidarnost i odgovornost i surađujemo na globalnoj razini. Danas smo učinili još jedan iskorak kao predvodnici u globalnim nastojanjima da se ubrza razvoj i osigura pravedna distribucija cjepiva, lijekova i dijagnostike. Vijeće za promicanje suradnje imat će važnu ulogu u ostvarivanju tog cilja.

Na prvom sastanku Vijeće je donijelo političku izjavu u kojoj se globalna suradnja navodi kao ključ uspjeha u borbi protiv virusa. Naglašava se važnost testiranja, liječenja, cijepljenja i poboljšanja zdravstvenih sustava za prevladavanje pandemije. U izjavi se spominje i ostvareni napredak te traže dodatna sredstva kako bi se ostvarili utvrđeni ciljevi.

Vijeće za promicanje suradnje sastoji se od predstavnika vlada i nevladinih partnera (BMGF, Wellcome Trust). Vijećem supredsjedaju Norveška i Južna Afrika, čime se postiže zemljopisna ravnoteža. Rad Vijeća nadovezuje se na postignuća Akceleratora ACT ostvarena u samo četiri mjeseca, kao što su 200 potencijalnih cjepiva, 1 700 kliničkih ispitivanja i praćenje 80 dijagnostičkih postupaka te 100 zemalja obuhvaćenih istraživanjem za utvrđivanje nedostataka kapaciteta.

Sljedeći koraci

Konačne primjedbe na plan ulaganja i plan Akceleratora ACT očekuju se 17. rujna, a 30. rujna u okviru Opće skupštine Ujedinjenih naroda bit će organizirano događanje na visokoj razini o Akceleratoru ACT.

U razdoblju od 15. do 30. rujna održava se zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda i sastanak skupine G20, pa je to prilika da poruka svjetskim čelnicima odjekne još snažnije. Od 12. do 18. listopada održavaju se godišnje skupštine Svjetske banke i MMF-a na kojima će se razmatrati razmjeri gospodarskih izazova i početne obveze. Od studenoga 2020. do ožujka 2021. održat će se sastanak na vrhu skupine G20 i drugi povezani sastanci na kojima će se odgovoriti na niz preuzetih obveza.

I naposljetku, kampanjom zagovaranja Akceleratora ACT nastoji se odgovoriti na glavne političke izazove i osigurati više od 29 milijardi eura (35 milijardi američkih dolara) za potrebe financiranja.

Kontekst

Pokrenut krajem travnja 2020., Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) okuplja vlade, znanstvenike, poduzeća, civilno društvo i filantrope te globalne svjetske organizacije (Zaklada Billa i Melinde Gates, CEPI, FIND, Savez za cjepiva (Gavi), Globalni fond, Unitaid, Wellcome, WHO, Svjetska banka i Globalni instrument za financiranje). Cilj mu je ubrzati razvoj univerzalno dostupnih cjepiva, lijekova i dijagnostike i poboljšanje zdravstvenih sustava. Pritom je ključna razmjena znanja i podataka. Akcelerator ACT djelovat će dvije godine (uz mogućnost produljenja). Neće se graditi nikakve nove fizičke strukture, već će se koristiti znanje postojećih institucija i partnera.

Tri partnerstva za cjepiva, lijekove i dijagnostiku definiraju strategiju, utvrđuju potrebna sredstva i određuju pravila o odgovornosti. Okupljaju industriju, istraživače, zaklade, regulatorna tijela i međunarodne organizacije u skladu s pristupom vrijednosnog lanca, od istraživanja preko proizvodnje do primjene. Rad partnerstva neovisan je u najvećoj mogućoj mjeri, a podupire ga skupina državnih i privatnih neprofitnih partnera.

Cilj je Akceleratora ACT zaštita zdravstvenih sustava i obnova društava i gospodarstava ubrzanim razvojem, pravednom raspodjelom i opsežnom isporukom 2 milijarde doza cjepiva do kraja 2021., 245 milijuna doza lijekova do sredine 2021. i 500 milijuna testova do sredine 2021.

Europska komisija zalaže se za globalno rješenje u borbi protiv pandemije. Zato je pod okriljem globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak, od 4. svibnja 2020. prikupila gotovo 16 milijardi eura.

Više informacija

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
11. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj