Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Globalni odgovor na koronavirus: EIB i Komisija obvezali se na dodatnih 4,9 milijardi eura

Na donatorskom sastanku na vrhu „Globalni cilj:zajedno za budućnost” koji su danas organizirali Europska komisija i organizacija Global Citizen mobilizirana su dodatna sredstva u vrijednosti od 6,15 milijardi eura za pomoć u razvoju i osiguravanju...

Globalni odgovor na koronavirus, Ursula von der Leyen

Taj iznos uključuje obvezu Europske investicijske banke u partnerstvu s Europskom komisijom u iznosu od 4,9 milijardi eura i 485 milijuna eura na koje su se obvezale države članice EU-a. Time ukupne obveze u okviru donatorskog maratona Globalni odgovor na koronavirus koji je predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen pokrenula 4. svibnja iznose 15,9 milijardi eura.

Na sastanku na vrhu sudjelovalo je 40 vlada koje su se obvezale osigurati univerzalan pristup lijekovima za koronavirus. Obvezale su se i na pošten i pravedan način pomoći u ponovnoj izgradnji zajednica koje su teško pogođene pandemijom. Kao znak globalne solidarnosti, sastanak na vrhu rezultirao je obvezama za proizvodne kapacitete za više od 250 milijuna doza cjepiva za zemlje sa srednjim i nižim dohotkom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Svijet će se osloboditi od ove pandemije tek kad cjepiva, testovi i liječenja budu dostupni i cjenovno pristupačni svima kojima su potrebni. Današnje obveze i doprinos Europe približavaju nas tom globalnom cilju. Europa neće odustati. Upotrijebit ćemo svu svoju moć za opće dobro. Zajedno s našim moćnim saveznicima pobijedit ćemo taj virus.

Predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer izjavio je: Sretan sam što mogu objaviti da je u okviru Tima Europa blisko partnerstvo između EIB-a i Europske komisije rezultiralo obvezom u vrijednosti od 4,9 milijardi eura za pomoć najugroženijim zemljama u financiranju njihova oporavka od pandemije. EIB je i dalje uz Tim Europa u potpunosti uključen u napore za smanjenje razornog učinka ove pandemije, prvenstveno osiguravanjem financiranja zdravstvenim sustavima i istraživanju te gospodarskoj otpornosti u cijelom svijetu.

Glavni direktor i suosnivač organizacije Global citizen Hugh Evans izjavio je: kampanja „Globalni cilj: zajedno za budućnost” pokrenuta je kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 i ponosni smo što smo se pridružili Europskoj komisiji i više od 40 vlada diljem svijeta kako bismo osigurali da su testovi, liječenja i cjepiva protiv bolesti COVID-19 dostupni svima i svugdje. Iznos od 6,9 milijardi dolara na koji se danas obvezalo za potporu najsiromašnijim i najmarginaliziranijim zajednicama na svijetu sjajan je sljedeći korak na putu iz razdoblja pandemije, no još je uvijek potrebno učiniti puno toga jer nitko nije siguran dok svi nisu sigurni.

Iznos od 4,9 milijardi eura dodat će se iznosu od 2 milijarde EUR na koje se EIB obvezao već 4. svibnja. Njime će se financirati gospodarski oporavak, jači zdravstveni sustavi i provedba ciljeva održivog razvoja u svim zemljama izvan EU-a, u okviru EU-ova globalnog odgovora na pandemiju („Tim Europa”).

Europska investicijska banka u partnerstvu s Komisijom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Koalicijom za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) gradi portfelj investicijskih projekata za razvoj i povećanje proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa, testova i liječenja. Te napore nadopunjuje EIB-ovo djelovanje u području zdravlja i pripravnosti na pandemiju unutar i izvan EU-a. EIB je izgradio portfelj projekata financiranja s partnerima u sektoru zdravstva i bioznanosti u iznosu od oko 6 milijardi eura.

Posljednjih nekoliko tjedana EIB je najavio novi Memorandum o razumijevanju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Savjetodavni sporazum s Koalicijom CEPI, suradnju s Izraelskim inovacijskim tijelom i sporazum o financiranju s Pluristemom u iznosu od 50 milijuna eura za razvoj terapija za koronavirus, financiranje razvoja cjepiva za BioNTech i veću suradnju s organizacijom UN-Habitat.

KONTEKST
Kampanja „Globalni cilj:zajedno za budućnost” pokrenuta je 28. svibnja pod pokroviteljstvom predsjednice Ursule von der Leyen. To je važan korak u okviru inicijative za globalni odgovor na koronavirus, globalno djelovanje za univerzalan pristup cjenovno pristupačnom cijepljenju protiv koronavirusa, liječenju i testiranju. Odgovor je Europske komisije na globalni poziv na djelovanje koji je Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji s vladama i partnerima pokrenula 24. travnja 2020. u kontekstu pandemije.

Od 15,9 milijardi eura prikupljenih od 4. svibnja, države članice, Komisija i Europska investicijska banka obvezali su se osigurati 11,9 milijardi eura. Od tih 11,9 milijardi eura, 6,5 milijardi eura prikupljeno je između 4. svibnja i 28. svibnja. Za više informacija o tim obvezama i njihovoj raspodjeli pogledajte ova Pitanja & odgovore.

Pojedinosti

Datum objave
27. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj