Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. kolovoza 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

Fondovi EU-a poduprijet će projekte u Podunavlju

222 milijuna eura iz fondova EU-a za jačanje suradnje i podupiranje projekata u Podunavlju.

20150820_erdf-danube-region.jpg

Poticanje inovacija i poduzetništva, očuvanje prirodnih i kulturnih dobara Podunavlja, poboljšanje povezanosti i podupiranje prelaska na gospodarstvo s niskom emisijom ugljika središnje su teme novog programa transnacionalne suradnje u Podunavlju koji je donesen 20. kolovoza.

U skladu s prioritetima strategije Europske unije za regiju Podunavlja (EUSDR), programom će se podupirati projekti transnacionalne suradnje. Programom je obuhvaćeno isto geografsko područje koje je obuhvaćeno strategijom, odnosno regije devet zemalja EU-a (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke i Slovenije) te triju zemalja koje nisu članice EU-a (Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora). I Moldova i Ukrajina moći će sudjelovati u programu kada se postigne dogovor o financiranju sredstvima iz Europskog instrumenta za susjedstvo (ENI).

Corina Creţu, europska povjerenica za regionalnu politiku, izjavila je: „Veliko mi je zadovoljstvo donijeti ovaj program danas. Program je osmišljen tako da se njegovim tematskim prioritetima i potporom vođenju strategije izravno pridonosi uspješnoj provedbi strategije EU-a za regiju Podunavlja. Time bi se uključenim zemljama trebalo pomoći da razviju projekte s opipljivim i pozitivnim učinkom i omogućiti im da ostanu privlačna mjesta za život, studij, rad, posjećivanje i ulaganje.”

EU će uložiti više od 202 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i 19,8 milijuna eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za transnacionalne projekte u području Podunavlja.

Prvi poziv na podnošenje prijedloga bit će objavljen u jesen 2015. Manifestacija povodom početka programa održat će se 23. i 24. rujna u Budimpešti.

KONTEKST

Transnacionalni program za Podunavlje temelji se na četiri tematska prioriteta:

1) Inovativno i društveno odgovorno Podunavlje: poticanje inovacija, prijenosa znanja i poduzetništva

2) Ekološki osviješteno Podunavlje: očuvanje prirodnih i kulturnih dobara u Podunavlju i upravljanje njima

3) Povezanije i energetski odgovorno Podunavlje: razvoj održivih i sigurnih prometnih sustava, promicanje energetske učinkovitosti

4) Podunavlje kojim se dobro upravlja: potpora provedbi strategije EU-a za Podunavlje i poboljšanje pravnog i političkog okvira za rješavanje najvećih društvenih izazova kao što su politike tržišta rada, obrazovni sustavi, demografske promjene itd.

Ured za nacionalno gospodarsko planiranje u Budimpešti imenovan je upravljačkim tijelom za transnacionalni program za Podunavlje. Aktivnosti partnera u projektu sufinancirat će se do 84 %.

Cilj je Europskog fonda za regionalni razvoj jačanje gospodarske i socijalne kohezije u Europskoj uniji smanjivanjem neravnoteža među njezinim regijama. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj uložit će se više od 199 milijardi eura u regije Europe u razdoblju 2014. – 2020.

Sredstvima iz instrumenta pretpristupne pomoći financiraju se financijska i tehnička pomoć za potporu reformama u zemljama pristupnicama. Tim sredstvima jačaju se kapaciteti tih zemalja, što je dovelo do postupnog i pozitivnog razvoja u regiji. Za razdoblje 2014. – 2020. u okviru instrumenta pretpristupne pomoći raspolaže se proračunom od otprilike 11,7 milijardi eura.

Dodatne informacije:

Sažeci operativnog programa za fondove kohezijske politike 2014. – 2020.
Transnacionalni program za Podunavlje 2014. – 2020.Strategija EU-a za regiju PodunavljaNa Twitteru: @EU_Regionalhttps://www.facebook.com/EUinmyregion


Pojedinosti

Datum objave
21. kolovoza 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj