Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. siječnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Evaluacija programa Obzor 2020. pokazuje da se ulaganje u istraživanje i inovacije u EU-u u velikoj mjeri isplati

U okviru programa Obzor 2020. financirano je više od 35000 projekata tijekom sedam godina, a pozivi na podnošenje prijedloga privukli su više od milijun pojedinačnih prijava iz 177 zemalja.

Iliana Ivanova

Obzor 2020., program EU-a za istraživanje i inovacije od 2014. do 2020. s proračunom od gotovo 80 milijardi EUR, uvelike je pridonio izgradnji društva i gospodarstva EU-a ukorijenjenih na znanju i inovacijama, a Europljani su imali koristi daleko od onoga što bi se moglo postići na nacionalnoj ili regionalnoj razini.

Omogućavanje brzog odgovora na izbijanje bolesti COVID-19, ebole i zike te davanje odlučnog doprinosa znanosti o klimi samo su neki od primjera opipljivog učinka programa Obzor 2020. Svaki euro troškova povezanih s programom u konačnici će donijeti pet eura u korist građana EU-a do 2040., što dokazuje visoku vrijednost ulaganja u istraživanje i inovacije za europsko društvo. To su neki od ključnih zaključaka danas objavljene ex post evaluacije programa Obzor 2020.

Saznanja i ključni zaključci te završne evaluacije programa Obzor 2020. imat će ključnu ulogu ne samo u oblikovanju tekuće provedbe programa Obzor Europa, nego i u utjecanju na razvoj politika za buduće inicijative u području istraživanja i inovacija. Time se osigurava da se stečena iskustva učinkovito integriraju u postojeće i buduće programe, čime se povećava njihova učinkovitost, relevantnost i učinak na Europljane.

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade izjavila je:

Dugogodišnjim ulaganjem u istraživanje i inovacije osigurava se visoka vrijednost za uloženi novac za društvo. Ona je temelj zelenije i pametnije budućnosti te ključni element konkurentnosti i strateške suverenosti EU-a. Obzor 2020. omogućio je ključna znanstvena otkrića s konkretnim učinkom na naše živote, od prevladavanja pandemije bolesti COVID-19 do borbe protiv klimatskih promjena te je doveo do revolucionarnih inovacija koje su koristile našim poduzećima i društvu u cjelini. Na temelju uvida iz ove završne evaluacije poboljšat ćemo program Obzor Europa i pridonijeti promišljanjima o budućnosti politika i programa EU-a u području istraživanja i inovacija.

Više informacija dostupno je u priopćenju.

Pojedinosti

Datum objave
29. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj