Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. siječnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Eurostat: Komisija izmijenila Uredbu o energetskoj statistici radi potpore europskom zelenom planu

Europska komisija danas je donijela dosad najsveobuhvatniju izmjenu Uredbe o energetskoj statistici. Izmjenom se želi dodatno poduprijeti europski zeleni plan.

Eurostat: Komisija izmijenila Uredbu o energetskoj statistici radi potpore europskom zelenom planu

Europska komisija danas je donijela dosad najsveobuhvatniju izmjenu Uredbe o energetskoj statistici. Izmjenom se želi dodatno poduprijeti europski zeleni plan. Ovom izmjenom, koja će stupiti na snagu u veljači, osigurat će se statistički podaci za praćenje niza političkih inicijativa za dekarbonizaciju europskog gospodarstva, uključujući energetsku uniju i paket „Spremni za 55“, kao i strategiju za vodik i inicijativu za baterije.

Novi statistički podaci bit će dostupni 2022. Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Današnja izmjena Uredbe o energetskoj statistici predstavlja prekretnicu u vjerodostojnoj tranziciji utemeljenoj na dokazima na putu prema klimatski neutralnom gospodarstvu. Ovim pravnim aktom diktiramo primjenu energetske statistikei diljem svijeta, pratimo razvoj politika i implementiramo paket Spremni za 55 % i druge važne političke inicijative u skladu s prioritetima Komisije.

Na temelju ove izmjene Komisija će objaviti nove i detaljnije visokokvalitetne podatke o i. novim nositeljima energije (kao što je vodik), ii. velikim baterijama, iii. dodatnim gorivima iz obnovljivih izvora (kao primjer, toplinskim crpkama i proizvodnji solarne fotonaponske energije u zgradama), iv. neenergetskoj potrošnji obnovljivih izvora energije (uključujući biomazive ili bioasfalt), v. detaljnoj analizi konačne potrošnje energije u uslužnom sektoru (uključujući podatkovne centre) i u djelatnostima prijevoza te vi. specifičnoj krajnjoj potrošnji energije u poljoprivredi i šumarstvu. Osim toga, godišnji podaci bit će dostupni mjesec dana ranije (u listopadu sljedeće godine umjesto u studenome).

Novi statistički zahtjevi o potrošnji energije, obnovljivoj energiji, električnoj energiji, kogeneraciji (kombinirana toplinska i električna energija) i decentraliziranoj proizvodnji pomoći će u praćenju postojeće Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora, Direktive o energetskim svojstvima zgrada zgrada, Uredbe o upravljanju energetskom unijom i djelovanjem u području klime i Mehanizma za otpornost i oporavak, kojima se predviđa financiranje energetske učinkovitosti i obnovljive energije u zgradama. Druge izmjene podupiru zajedničku poljoprivrednu politiku i digitalnu tranziciju. Više informacija dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
28. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj