Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europsko vijeće, 9.-10.03.2017.

Čelnici EU-a sastaju se danas kako bi razmotrili niz pitanja, među ostalim iz područja gospodarstva, sigurnosti, migracija te stanja na zapadnome Balkanu a očekuje se i da će Europsko vijeće na početku sastanka izabrati svojeg predsjednika za...

20140124-world-economic-annual-meeting.jpg

Gospodarstvo

Glavne teme proljetnog sastanka Europskog vijeća bit će, po običaju, radna mjesta, rast i konkurentnost. Čelnici će raspravljati o gospodarskom stanju u Europi, trgovinskoj politici, napretku ostvarenom u predmetima povezanima sa strategijom jedinstvenog tržišta, kao i o prvoj fazi europskog semestra 2017.

Migracije

U pogledu migracija čelnici će preispitati što se poduzelo radi provedbe odluka donesenih na neformalnom sastanku na vrhu u Malti 3. veljače u vezi sa središnjom sredozemnom rutom. Očekuje se da će premijer Muscat svoje kolege izvijestiti o napretku u Vijeću s obzirom na odluke koje je donijelo Europsko vijeće te osobito na Izjavu iz Malte o vanjskim aspektima migracija.

Sigurnost i obrana

Šefovi država ili vlada ujedno će ocijeniti provedbu svojih zaključaka iz prosinca 2016. o vanjskoj sigurnosti i obrani. Očekuje se i da čelnici pozdrave dosad postignut napredak zabilježen u zaključcima Vijeća za vanjske poslove 6. ožujka.

Vanjski odnosi

Čelnici će raspravljati i o stanju na zapadnom Balkanu. „EU će ostati angažiran na zapadnom Balkanu i poštovati svoje obveze”, naveo je u pozivnici predsjednik Tusk.

Neformalni sastanak

U petak, 10. ožujka održat će se neformalni sastanak 27 šefova država ili vlada EU-a kako bi se pripremili za 60. obljetnicu Rimskih ugovora.

Pojedinosti

Datum objave
9. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj