Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. listopada 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europsko vijeće, 19.-20.10.2017.

Čelnici EU-a bavit će se 19. i 20. 2017. nizom najaktualnijih pitanja, među ostalim iz područja migracija, obrane, vanjskih poslova i digitalizacije.

Europsko vijeće, 19.-20.10.2017.

Zaključci 19. listopada o migraciji, digitalnoj Europi, sigurnosti i obrani i vanjskim odnosima

Dnevni red:

Migracije

Europsko vijeće razmotrit će mjere poduzete radi nadzora nezakonitih migracijskih tokova na svim rutama.

Od čelnika se očekuje da odluče o svim dodatnim mjerama potrebnima za pružanje potpore državama članicama pod najvećim pritiskom te za jačanje suradnje s UNHCR-om i Međunarodnom organizacijom za migracije, kao i sa zemljama podrijetla i tranzita.

Osim toga, Europsko vijeće pozvat će na postizanje napretka u reformi zajedničkog europskog sustava azila.

Digitalna Europa

Europsko vijeće ispitat će načine na koje EU može iskoristiti prilike i uhvatiti se ukoštac s izazovima digitalizacije, i to na temelju rasprava sa sastanka na vrhu o digitalnoj budućnosti 29. rujna.

Čelnici će također razmotriti provedbu jedinstvenog digitalnog tržišta.

Obrana

Šefovi država ili vlada nastavit će s raspravama o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) u području obrane. Na sastanku Europskog vijeća u lipnju čelnici su postigli dogovor o potrebi pokretanja PESCO-a.

Vanjski odnosi

S obzirom na nedavne događaje čelnici EU-a preispitat će određena pitanja u području vanjske politike, što uključuje odnose s Turskom.

Također će raspravljati o najnovijem razvoju događaja u vezi s neširenjem nuklearnog oružja, i to u pogledu Korejskog poluotoka i Irana.

Pregovori o Brexitu

Europsko vijeće (članak 50.) u sastavu EU27 razmotrit će najnovija zbivanja u vezi s pregovorima slijedom obavijesti Ujedinjene Kraljevine o namjeri izlaska iz EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
19. listopada 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj