Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. veljače 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europsko istraživačko vijeće objavljuje prve pozive u okviru Obzora Europa

Europska komisija danas je predstavila program rada za 2021. za Europsko istraživačko vijeće. Ovo je prvi program rada u okviru Obzora Europa, novog europskog okvirnog programa za istraživanja i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. Uključuje tri...

Europsko istraživačko vijeće objavljuje prve pozive u okviru Obzora Europa

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Izuzetno mi je drago da smo danas donijeli program rada Europskog istraživačkog vijeća. To je važan korak prema objavi poziva kojima se u različitim fazama karijere podupiru pionirska istraživanja vrhunskih istraživača i njihovih timova. Zahvaljujući prvom pozivu pomoći ćemo mladim istraživačima iz cijele Europe koji pokreću vlastiti neovisni istraživački tim ili program. Oni su budućnost europskih istraživanja.

Profesor Jean-Pierre Bourguignon, predsjednik Europskog istraživačkog vijeća, izjavio je: Znanstveno vijeće ERC-a sa zadovoljstvom će u okviru Obzora Europa nastaviti podupirati europske istraživače i njihove najinovativnije ideje. Moći ćemo dodjeljivati više bespovratnih sredstava nego ikad prije. Zahvaljujući Europskoj komisiji i izvanrednom angažmanu osoblja Izvršne agencije sve je spremno da se 25. veljače objavi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mlade istraživače za 2021.
Prvi pozivi na podnošenje prijedloga 2021.

U okviru dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Europsko istraživačko vijeće trebalo bi dobiti više od 16 milijardi eura iz Obzora Europa, što je povećanje od 22 % u odnosu na Obzor 2020.

U okviru nove serije natječaja prvo će se objaviti poziv Europskog istraživačkog vijeća za bespovratna sredstva za mlade istraživače („Starting Grants”), koja su namijenjena vrhunskim istraživačima za pokretanje vlastitog istraživačkog tima ili programa. Poziv za koji je na raspolaganju proračun od 619 milijuna eura objavit će se 25. veljače, a rok za prijave je 8. travnja.

Drugi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava objavljivat će se prema kalendaru programa rada: 11. ožujka poziv za bespovratna sredstva za nove neovisne istraživače („Consolidator Grants”), koji proširuju vlastiti neovisni istraživački tim ili program, u iznosu od 633 milijuna eura. Rok za prijave je 20. travnja. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za priznate neovisne istraživače („Advanced Grants”) objavit će se 20. svibnja. Proračun iznosi 626 milijuna eura, a rok za prijave je 31. kolovoza.

Zbog prelaska na novi okvirni program bespovratna sredstva za skupine izvrsnih istraživača („Synergy Grants”) nisu dostupna u okviru programa rada za 2021. Međutim, ta bespovratna sredstva vjerojatno će se nastaviti dodjeljivati u okviru programa rada za 2022. Bespovratna sredstva za provjeru koncepta („Proof of Concept Grants”) trenutačno revidira Znanstveno vijeće, upravljačko tijelo Europskog istraživačkog vijeća, pa stoga ni ona nisu dostupna u okviru ovog programa rada.

Program rada za 2021. uključuje i druge mjere i javnu nabavu kako bi se Znanstvenom vijeću omogućilo da izvršava svoje dužnosti i ovlasti, uključujući imenovanje neovisnih stručnjaka tijekom evaluacije prijedloga i pripreme poziva, preispitivanje etičnosti i praćenje projekata u tijeku. Također obuhvaća obvezu Znanstvenog vijeća da utvrdi opću strategiju Europskog istraživačkog vijeća i prati znanstvenu kvalitetu programa koji se provode.

Kontekst

Europsko istraživačko vijeće dodjeljuje bespovratna sredstva putem otvorenih natječaja za projekte koje vode mladi i etablirani istraživači. Budući da je njegov jedini kriterij za odabir znanstvena izvrsnost, ono nastoji privući vrhunske istraživače iz cijelog svijeta da dođu u Europu i ostanu u njoj. Dosad je Europsko istraživačko vijeće financiralo više od 9500 vrhunskih istraživača u različitim fazama njihovih karijera, više od 70 000 postdoktorskih stipendista, studenata doktorskih studija i drugog osoblja iz njihovih istraživačkih timova. Neovisna revizija iz 2020. pokazala je da se oko 80 % financiranih projekata odnosi na iznimna znanstvena otkrića ili važan napredak, što dokazuje visoku kvalitetu istraživanja koje financira EU.

Više informacija

Program rada Europskog istraživačkog vijeća za 2021.

Europsko istraživačko vijeće

Pojedinosti

Datum objave
22. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj