Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo u Hrvatskoj
Novinski članak19. prosinca 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europsko-američki sustav zaštite privatnosti: Drugo preispitivanje pokazuje poboljšanja no stalnog pravobranitelja trebalo bi imenovati do 28. veljače 2019.

Europska komisija danas je objavila izvješće o drugom godišnjem preispitivanju funkcioniranja europsko-američkog sustava zaštite privatnosti.

Zaštita privatnosti

Iz ovogodišnjeg izvješća vidljivo je da SAD i dalje osigurava odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka koji se prenose u okviru sustava zaštite privatnosti iz EU-a u američka poduzeća koja sudjeluju u sustavu. Mjerama koje su nadležna tijela SAD-a poduzela za provedbu preporuka koje je Komisija dala u prošlogodišnjem izvješću poboljšalo se funkcioniranje sustava.

Međutim, Komisija očekuje da će nadležna tijela SAD-a do 28. veljače 2019. imenovati stalnog pravobranitelja koji će zamijeniti trenutačnog vršitelja dužnosti. Stalni pravobranitelj važan je mehanizam kojim se osigurava rješavanje pritužbi u vezi s pristupom američkih tijela osobnim podacima.

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: Danas objavljeni rezultati preispitivanja pokazuju da je sustav zaštite privatnosti u načelu uspješan. Certificirano je više od 3 850 poduzeća, uključujući Google, Microsoft i IMB te mnogobrojna mala i srednja poduzeća. Time se stvara operativna osnova za stalno poboljšavanje i jačanje sustava zaštite privatnosti. Sada očekujemo da će naši američki partneri imenovati stalnog pravobranitelja kako bismo osigurali puno povjerenje u međusobnim odnosima u području zaštite podataka.

Povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová izjavila je: Skandal u koji su bila uključena poduzeća Facebook i Cambridge Analytica pokazuje da se EU i SAD sve više suočavaju s istim izazovima kada je riječ o zaštiti osobnih podataka. Sustav zaštite privatnosti ujedno je i dijalog koji bi dugoročno trebao pridonijeti ujednačavanju naših sustava na temelju jakih horizontalnih prava i neovisne, odlučne provedbe. Tim će se ujednačavanjem osnažiti temelje na kojima počiva sustav zaštite privatnosti. U međuvremenu svi elementi sustava zaštite moraju raditi punom parom, uključujući i pravobranitelja.

Ministarstvo trgovine SAD-a već je napravilo pozitivan pomak te postrožilo postupak certificiranja i pojačalo proaktivni nadzor nad okvirom. Na temelju preporuka Komisije iz prvog godišnjeg preispitivanja, Ministarstvo trgovine uspostavilo je nekoliko mehanizama kao što su provjere sustava („brze provjere“) u okviru kojih se nasumično odabiru poduzeća kako bi se provjerilo djeluju li u skladu s načelima sustava zaštite privatnosti. Provjereno je 100 poduzeća, a kod 21 su utvrđeni problemi koji su potom riješeni. Dodatni postupci za reviziju usklađenosti uključuju analizu internetskih stranica poduzeća koja sudjeluju u sustavu zaštite privatnosti kako bi se osiguralo funkcioniranje poveznica na politike zaštite privatnosti. Ministarstvo trgovine uvelo je sustav za utvrđivanje lažnih tvrdnji kako bi se spriječilo da poduzeća koja nisu certificirana tvrde da su usklađena sa sustavom zaštite.

Savezna komisija za trgovinu pokazala je proaktivniji pristup provedbi nadziranjem načela sustava zaštite, uključujući izdavanjem sudskih poziva kojima se traže informacije od poduzeća koja sudjeluju u sustavu.

U pogledu pristupa javnih tijela SAD-a osobnim podacima za potrebe nacionalne sigurnosti, imenovani su novi članovi Odbora za nadzor privatnosti i građanskih sloboda te on ponovno ima kvorum. Javno je dostupno izvješće Odbora o provedbi predsjedničke političke direktive br. 28. (PPD-28, kojom se predviđa zaštita privatnosti osoba koje nisu američki državljani). U njemu se potvrđuje da se zaštita privatnosti osoba koje nisu američki državljani provodi diljem američke obavještajne zajednice.

U drugom preispitivanju uzeta su u obzir relevantna kretanja u pravnom sustavu SAD-a u području privatnosti. Ministarstvo trgovine pokrenulo je savjetovanje o pristupu koji SAD treba imati na saveznoj razini kad je riječ o privatnosti podataka, u kojem je sudjelovala i Europska komisija, a savezna komisija za trgovinu upravo razmatra svoje trenutačne ovlasti u tom području. U kontekstu skandala s Facebookom i Cambridge Analyticom Savezna komisija za trgovinu potvrdila je da je istraga tog slučaja u tijeku.

Pojedinosti

Datum objave
19. prosinca 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj