Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje za tisak29. listopada 2021.Predviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski zeleni plan: Komisija donosi nova ograničenja za neke od najštetnijih kemikalija u otpadu

Europska komisija danas je donijela prijedlog za zaštitu zdravlja ljudi i okoliša od nekih od najštetnijih kemikalija u otpadu – postojanih organskih onečišćujućih tvari. Tim se prijedlogom postrožuju ograničenja za te kemikalije u otpadu.

Europski zeleni plan

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je:

Danas poduzimamo još jedan korak prema ispunjenju obećanja da ćemo iskorijeniti najštetnije onečišćujuće tvari iz svakodnevice. Uklanjanje postojanih kemikalija u otpadu ključno je za zaštitu zdravlja i okoliša. Ambicioznim ograničenjima tih tvari potaknut će se proizvodnja kvalitetnih netoksičnih sekundarnih sirovina koje se mogu sigurno upotrebljavati u sve većem kružnom gospodarstvu.

Postojane organske onečišćujuće tvari kemikalije su s toksičnim svojstvima koje vrlo dugo ostaju u okolišu, akumuliraju se u prehrambenim lancima i mogu naštetiti ljudskom zdravlju i okolišu. Cilj je današnjeg prijedloga potpuno ukloniti ili svesti emisije postojanih organskih onečišćujućih tvari iz otpada na najmanju moguću mjeru. Iako se postojane organske onečišćujuće tvari u pravilu više ne upotrebljavaju u novim proizvodima, i dalje ih se može pronaći u nekim potrošačkim proizvodima kao što su vodootporni tekstilni proizvodi, namještaj, plastika i elektronička oprema nakon što postanu otpad.

Današnjim prijedlogom Komisija predlaže uvođenje strogih graničnih vrijednosti za sljedeće tri tvari ili skupine tvari u otpadu:

  • perfluorooktanska kiselina (PFOA) i njezine soli i srodni spojevi, koji se nalaze u vodootpornim tekstilima i vatrogasnim pjenama
  • dikofol – pesticid koji se prethodno upotrebljavao u poljoprivredi
  • pentaklorofenol, njegove soli i esteri, koji se nalaze u obrađenom drvu i tekstilu.

Osim toga, Komisija predlaže postroživanje najvećih dopuštenih količina u otpadu za dodatnih pet tvari ili skupina tvari koje su već regulirane.

Prijedlog je važan korak u postizanju kružnijeg gospodarstva, kako je najavljeno u akcijskom planu za kružno gospodarstvo. Pridonosi akcijskom planu za postizanje nulte stope onečišćenja u okviru europskog zelenog plana i strategiji održivosti u području kemikalija povezanim djelovanjem na perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS), koje se često nazivaju vječnim kemikalijama.

Više informacije dostupno je ovdje: Nova ograničenja za neke od najštetnijih kemikalija u otpadu (europa.eu)

Pojedinosti

Datum objave
29. listopada 2021.