Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski plan za borbu protiv raka: smanjene razine arsena u prehrambenim proizvodima za bolju sigurnost hrane i borbu protiv raka

Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja EFSA-e u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća.

Europski plan za borbu protiv raka: smanjene razine arsena u prehrambenim proizvodima za bolju sigurnost hrane i borbu protiv raka

Komisija je danas donijela nova pravila za smanjenje prisutnosti arsena u prehrambenim proizvodima. Donošenje nižih dopuštenih količina još je jedan važan korak u ostvarivanju ciljeva europskog plana za borbu protiv raka u pogledu ograničavanja ili uklanjanja karcinogenih kemikalija u hrani. Ta odluka, koja se temelji na znanstvenom izvješću EFSA-e iz 2021., donesena je nakon što su države članice pozvane da prate prisutnost arsena u hrani.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides  izjavila je: Danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti karcinogenim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU-u i dalje najviši u svijetu.

Tom će se mjerom smanjiti dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži, a istodobno se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli. Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja EFSA-e u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća. Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi. Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant.

Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
3. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj