Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europski institut za inovacije i tehnologiju potiče održiv oporavak i rast europskih kulturnih i kreativnih sektora

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) danas je pokrenuo novo partnerstvo za inovacije s ciljem podržavanja konkurentnosti i rasta europskih kulturnih i kreativnih sektora i djelatnosti. Partnerstvo će se uspostaviti kao Zajednica znanja...

Europski institut za inovacije i tehnologiju potiče održiv oporavak i rast europskih kulturnih i kreativnih sektora

Zajednice znanja i inovacija, koje koordinira EIT, mogu djelovati 15 godina. Za dvije nove zajednice koje će biti utemeljene tijekom tekućeg razdoblja financiranja (2021. – 2027.) osigurano je oko 300 milijuna eura u okviru programa Obzor Europa, uz mogućnost korištenja dodatnih sredstava iz javnog i privatnog sektora. Prva od njih, Zajednica znanja i inovacija za kulturne i kreativne sektore i djelatnosti, uskoro će započeti s radom.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: „Kultura je bit Europe. Europske kulturne i kreativne djelatnosti mogu poboljšati živote, preobraziti zajednice, stvoriti radna mjesta i potaknuti rast te koristiti drugim sektorima, pritom osiguravajući da Europa postane inovacijskom silom svjetskoga glasa. Naša je ambicija stvoriti europski inovacijski ekosustav temeljen na kulturi i kreativnosti. Novo partnerstvo u okviru EIT-a tu će ambiciju učvrstiti. Ono će također podupirati kreativnost diljem Europe, a vještine i znanja pretakati u vrhunske inovacije.”

Danas objavljeni poziv na podnošenje prijedloga označava početak devete zajednice EIT-a, nazvane „Kultura i kreativnost”, koja bi s radom trebala započeti na ljeto 2022. U pozivu na podnošenje prijedloga EIT poziva sve partnere koji izravno ili neizravno djeluju u okviru spomenutih sektora – poduzeća, visokoškolske institucije, istraživačke organizacije, nevladine organizacije, gradove i regije – da predstave svoje vizije i projekte za poticanje inovacija i održivog razvoja u kulturnom i kreativnom sektoru.

Rok za prijave je 24. ožujka 2022., a EIT će tijekom studenoga održati niz informativnih internetskih seminara kako bi zainteresirane strane doznale više o pozivu na podnošenje prijedloga. Popis odabranih partnera bit će objavljen u lipnju 2022.

EIT-ova novoosnovana Zajednica za kulturu i kreativnost obrazovat će buduće poduzetnike u sektoru, jačati svoja inovativna poduzeća potporama za pokretanje posla i uslugama ubrzanja poslovanja te isporučivati inovativne proizvode i usluge. Nastojat će i potaknuti integraciju kulturnog i kreativnog sektora u regionalne i lokalne razvojne strategije.

EIT je omogućio izobrazbu za više od 100 000 studenata, na tržište je plasirao 1400 proizvoda i osigurao potporu za 3800 poduzeća, koja su od osnutka Instituta 2008. godine privukla više od 3,9 milijardi eura vanjskih sredstava. Sve to omogućio je poslovni model EIT-a, koji inovativnost potiče tijekom cijelog proizvodnoga procesa: od studenta do poduzetnika, od ideje do proizvoda te od laboratorija do tržišta.

Osnovne informacije

EIT je usmjeren na jačanje sposobnosti Europe za inovacije poticanjem rješavanja globalnih pitanja i njegovanjem poduzetničkog talenta kako bi se u Europi osigurali održivi rast i kvalificirana radna mjesta. EIT je tijelo EU-a i sastavni dio Obzora Europa, okvirnog programa EU-a za istraživanja i inovacije. Institut podupire Zajednice znanja i inovacija, dinamična paneuropska partnerstva u kojima sudjeluju vodeća poduzeća, istraživački laboratoriji i sveučilišta posvećena rješavanju gorućih globalnih pitanja, od klimatskih promjena i zdravstva do obnovljivih izvora energije. U suradnji s vodećim partnerima, zajednica EIT-a nudi:

  • sveučilišne studije i tečajeve u području poduzetništva u cijeloj Europi koji studente poučavaju poduzetničkim vještinama, poput Dore Palfi iz imagiLabsa, koja uz potporu EIT Digitala mladim ženama i djevojčicama nastoji približiti programiranje
  • potpore za pokretanje posla i usluge za ubrzanje poslovanja kojima se ideje i poduzeća podižu na višu razinu, poput poduzeća Northvolt, koje uz potporu zajednice EIT InnoEnergy proizvodi najzelenije litij-ionske baterije na svijetu
  • istraživački projekti usmjereni na inovacije koji ideje pretvaraju u proizvode koji su spojili partnere, ulagače i stručno znanje, poput Diabeloop - D4Kidsa, sustava umjetne inteligencije za poboljšavanje upravljanja dijabetesom tipa 1 za djecu, koji podupire EIT Health.

EIT je najveći europski inovacijski ekosustav koji u oko 60 inovacijskih centara okuplja gotovo 3 000 partnera iz vodećih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija iz cijele Europe.

EIT je utemeljio već osam Zajednica znanja i inovacija koje, među ostalim, obuhvaćaju područja poput zdravstva, digitalizacije, proizvodnje, urbane mobilnosti i klimatskih inovacija.

Više informacija

EIT-ova Zajednica za kulturu i kreativnost - poziv na podnošenje prijedloga za 2021.

Europski institut za inovacije i tehnologiju

Kulturni i kreativni sektori

Pojedinosti

Datum objave
26. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj