Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. rujna 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski dan jezika slavi nastavnike jezika i jezičnu raznolikost

Komisija i Vijeće Europe od 2001. organiziraju Europski dan jezika (EDL) kako bi se podigla svijest o širokom rasponu jezika u Europi; promicanje kulturne baštine i jezične raznolikosti; poticati ljude svih dobnih skupina da uče jezike.

Europski dan jezika 2023.

Danas se obilježava Europski dan jezika, godišnja prilika za podizanje svijesti o učenju jezika i jezičnoj raznolikosti, s posebnim naglaskom na ulozi nastavnika jezika. Mnogi jezični i kulturni instituti, udruge, sveučilišta i škole sudjelovat će u više od 70 lokalnih i nacionalnih događanja organiziranih diljem EU-a.

 

Dan je otvoren internetskom konferencijom uz sudjelovanje  povjerenika za proračun i administraciju Johannesa Hahna. Nakon toga održava se panel-rasprava o višejezičnosti, alatima EU-a za pomoć nastavnicima jezika u razvoju novih vještina, prikupljanju novih ideja i iskorištavanju svih dostupnih resursa, posebno u okviru programa Erasmus+ i Europske platforme za školsko obrazovanje.

 

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova izjavila je: ” Europski dan jezika pokazuje predanost Europe višejezičnosti. To je izvrsna prilika da se pokaže kako Europska komisija i program Erasmus+ podupiru inovacije i izvrsnost u poučavanju i učenju jezika. Jezici su vještine za život i okosnica izgradnje europskog prostora obrazovanja.”

 

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn dodao je: ” Poznavanje drugih jezika pruža prozor drugim kulturama, drugim civilizacijama, drugim načinima razmišljanja, poštovanju raznolikosti, razumijevanju i kreativnosti. To je u samom središtu europskog projekta i Komisije kao javne službe. Čestitam nastavnicima jezika: podučavaju našu djecu neprocjenjive vještine. Poticanjem ljubavi prema jezicima među mladima doprinose boljoj budućnosti Europe. Jezične vještine također su postale neophodan alat za razvoj karijere u sve povezanijem svijetu.”

 

Komisija i Vijeće Europe od 2001. organiziraju Europski dan jezika (EDL) kako bi se podigla svijest o širokom rasponu jezika u Europi; promicanje kulturne baštine i jezične raznolikosti; poticati ljude svih dobnih skupina da uče jezike; promicanje pismenih, usmenih i drugih zanimanja povezanih s jezikom.

Pojedinosti

Datum objave
26. rujna 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj