Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. studenoga 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europske snage solidarnosti: više od 138 milijuna EUR za potporu volonterskim aktivnostima mladih u 2022.

Europske snage solidarnosti program su EU-a za mlade koji se žele uključiti u aktivnosti solidarnosti u raznim područjima, od pomoći osobama u nepovoljnom položaju do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

Europske snage solidarnosti: više od 138 milijuna EUR za potporu volonterskim aktivnostima mladih u 2022.

Komisija je danas objavila poziv na podnošenje prijedloga u okviru Europskih snaga solidarnosti za 2022. Europske snage solidarnosti program su EU-a za mlade koji se žele uključiti u aktivnosti solidarnosti u raznim područjima, od pomoći osobama u nepovoljnom položaju do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire. U okviru ovog poziva uvodi se i mogućnost sudjelovanja mladih u operacijama humanitarne pomoći diljem svijeta kako bi se poticala solidarnost organizacija i volontera u zemljama Unije s ljudima i zajednicama izvan Unije. Ovaj novi potprogram međunarodnih projekata zove se Europsko volontersko tijelo za humanitarnu pomoć.

Kako bi se pridonijelo stvaranju više mogućnosti za mlade u području solidarnosti tijekom Europske godine mladih 2022., u okviru poziva se na raspolaganje stavlja gotovo 139 milijuna EUR. Tim će se sredstvima financirati volontiranje, projekti solidarnosti koje vode mladi, timovi u područjima visokog prioriteta usmjereni na promicanje zdravog načina života i očuvanje kulturne baštine te Europsko volontersko tijelo za humanitarnu pomoć. Ukupni proračun programa Europskih snaga solidarnosti za razdoblje 2021.–2027. iznosi jednu milijardu EUR. Tijekom sedmogodišnjeg razdoblja programa omogućit će se sudjelovanje najmanje 270 000 mladih u aktivnostima solidarnosti.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Solidarnost je ključna vrijednost unutar Unije te u našim odnosima s partnerima diljem svijeta. Europske snage solidarnosti uključuju mlađu generaciju u volonterske projekte. To formativno iskustvo mladima pruža mogućnost da pomognu drugim zajednicama i ostave svoj trag. Vrlo sam ponosan što se program razvija u novim smjerovima i što prvi put uključuje operacije humanitarne pomoći. Mladi imaju moć da promijene svijet i Komisija im pomaže u tome.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Mladi mogu dati velik doprinos društvu. Europske snage solidarnosti će tijekom Europske godine mladih 2022. biti važan instrument za potporu građanskom angažmanu mladih te njihovom sudjelovanju u izgradnji bolje, zelenije, digitalnije i uključivije budućnosti. Program će prvi put omogućiti davanje doprinosa operacijama humanitarne pomoći. U sljedećoj godini mobilizirat ćemo volontere u aktivnostima i projektima kojima se promiču zdrav način života i kulturna baština.

Program mladima pruža priliku da daju konkretan doprinos društvu te da steknu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. U aktivnostima solidarnosti kojima se rješavaju socijalni problemi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina, odnosno u dobi od 18 do 35 za aktivnosti međunarodne humanitarne pomoći.

Europske snage solidarnosti podupiru političke prioritete EU-a i uključuju organizacije i mlade u projekte za njihovo ostvarenje. Program:

  • promiče uključivost i raznolikost, a cilj mu je svim mladima omogućiti jednak pristup mogućnostima koje nude Europske snage solidarnosti;
  • podupire projekte i aktivnosti usmjerene na zaštitu, očuvanje i poboljšanje prirodnih staništa i okoliša, jačanje svijesti o ekološkoj održivosti i poticanje promjena u ponašanju;
  • pridonosi digitalnoj tranziciji putem projekata i aktivnosti kojima se potiču digitalne vještine i digitalna pismenost te povećava razumijevanje rizika i mogućnosti digitalne tehnologije;
  • potiče mlade da budu aktivni u društvu i postanu pravi pokretači promjena.

Mladi koji žele sudjelovati u aktivnostima Europskih snaga solidarnosti trebaju se registrirati na portalu Europskih snaga solidarnosti na kojem mogu pretraživati organizacije koje provode projekte. Skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu se prijaviti i za financiranje za projekte solidarnosti koje sami vode.

Svako javno ili privatno tijelo može se prijaviti za dodjelu financijskih sredstava za provedbu aktivnosti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Takve organizacije moraju dobiti oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da mogu provoditi visokokvalitetne aktivnosti solidarnosti u skladu s načelima, ciljevima i zahtjevima programa. Mogu se prijaviti za centralizirane aktivnosti uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti koje se nalaze u svim državama članicama EU-a i trećim zemljama pridruženima programu ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Poziv na podnošenje prijedloga za projekte volontiranja i solidarnosti otvoren je do 23. veljače za projekte koji će se provoditi tijekom 2022. te do 4. listopada za projekte koji će se provoditi u sljedećoj godini. Europske snage solidarnosti: više od 138 milijuna EUR za potporu volontiranju u 2022. (europa.eu)

Pojedinosti

Datum objave
16. studenoga 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj