Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. kolovoza 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europske snage solidarnosti: Komisija pokreće novi poziv na podnošenje prijedloga za projekte

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti...

Europske snage solidarnosti

Ovaj poziv na podnošenje prijedloga za projekte u okviru Europskih snaga solidarnosti pokazuje kako radimo na povećavanju broja prilika da se mladi uključe u aktivnosti solidarnosti. Europske snage solidarnosti, koje se financiraju iz proračuna EU-a, najbolji su okvir koji mladima omogućava učenje, dijeljenje i usmjeravanje svoje energije za opće dobro, izjavio je povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger.

Solidarnost je jedna od ključnih vrijednosti Europske unije. Mladi ljudi širom EU-a kontinuirano pokazuju spremnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Stvaranjem posebnog okvira i osiguravanjem potrebnih sredstava za razdoblje 2018. – 2020. mladima želimo dati više prilika za sudjelovanje, među ostalim, dajući im mogućnost da se organiziraju u volonterske timove i da iznose vlastite ideje za projekte solidarnosti, rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Europske snage solidarnosti pomažu mladima u profesionalnom razvoju i integraciji na tržište rada. S obzirom na to da te snage imaju izraženu europsku dimenziju solidarnosti, sudjelovanje u njihovim aktivnostima izvanredna je prilika za mlade da razviju međuljudske vještine i steknu nova znanja, čime obogaćuju i sebe i društvo u cjelini, izjavila je povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

Koji su projekti prihvatljivi?

Današnji je poziv otvoren za širi raspon projekata nego u prošlosti: uz dugoročno pojedinačno volontiranje, naukovanje i poslove u području solidarnosti, sljedeći će se projekti smatrati prihvatljivima za sudjelovanje.

  • Organizacije će moći predložiti kratkoročne projekte (u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca) za volonterske timove. Organizacije će prvo morati dobiti oznaku kvalitete, za koju se mogu prijaviti u bilo kojem trenutku podnošenjem zahtjeva nacionalnoj agenciji za Erasmus+ ili, ovisno o pojedinačnom slučaju, Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

  • Pravo na prijavljivanje za financiranje nije ograničeno samo na javna i privatna tijela uspostavljena u državama članicama EU-a. Mladi registrirani na portalu Europskih snaga solidarnosti moći će se organizirati u timove s najmanje 5 članova pa samostalno pokretati i voditi projekte solidarnosti.

  • U nekim aktivnostima Europskih snaga solidarnosti u području volontiranja mogu sudjelovati i organizacije izvan EU-a, konkretno, organizacije iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Turske, bivše jugoslavenske republike Makedonije i drugih partnerskih zemalja.

Sljedeći koraci

Projekti u okviru današnjeg poziva odabrat će se nakon što Europski parlament i Vijeće službeno prihvate prijedlog Komisije, u skladu s političkim dogovorom iz lipnja 2018. Rok za podnošenje prijava je 16. listopada 2018., osim za projekte volonterskih timova, koji se mogu prijaviti do 18. veljače 2019.

Pojedinosti

Datum objave
10. kolovoza 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj