Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. svibnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska zdravstvena unija: Sporazum s poduzećem BioNTech-Pfizer o isporuci cjepiva za COVID-19

Europska komisija postigla dogovor s proizvođačem cjepiva BioNTech-Pfizerom o boljem odgovoru na procjene država članica o kretanju potreba za cjepivom za COVID-19.

Vaccines

Europska komisija danas je uime država članica i u suradnji s njima, a putem HERA-e, tijela za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize, postigla dogovor s proizvođačem cjepiva BioNTech-Pfizerom o boljem odgovoru na procjene država članica o kretanju potreba za cjepivom za COVID-19. Postojeći ugovor o opskrbi cjepivima mijenja se jer je epidemiološka situacija poboljšana, ali se za slučaj buduće pojave zabrinjavajuće varijante virusa i dalje osigurava pristup najnovijoj dostupnoj inačici cjepiva.

Danas objavljenim dogovorom osigurane su sljedeće prilagodbe postojećeg ugovora:

  • smanjenje broja doza koje države članice kupuju na temelju ugovora. Uz plaćanje naknade moći će se izvorno ugovorene količine pretvoriti u količine koje se naručuju prema potrebi;
  • produljenje roka u kojem će države članice moći prihvaćati isporuku cjepiva – do četiri godine;
  • mogućnost nastavka pristupa dodatnim dozama do prvotno ugovorene količine do isteka ugovora, radi zadovoljavanja potreba u slučaju porasta broja slučajeva i pogoršanja epidemiološke situacije;
  • stalno pravo pristupa cjepivima prilagođenima novim varijantama virusa čim ih odobre regulatorna tijela.

 

Izmjena je postignuta u pregovorima proizvođača cjepiva, država članica i Komisije, radi usklađivanja sa strategijama za cjepiva i kretanjem javnozdravstvenih potreba u državama članicama.

Kontekst

Od 2020. u skladu s našom strategijom EU-a za cjepiva Europska unija uložila je golema sredstva u globalnu proizvodnju cjepiva za COVID-19. Bilo je od ključne važnosti da cjepiva budu dostupna što prije i u potrebnim količinama, za što su bila potrebna velika ulaganja i prije nego što se znalo hoće li se ijedno od tih cjepiva pokazati učinkovitim.

Provedba strategije EU-a za cjepiva nadmašila je sva očekivanja:  Države članice EU-a dobile su potrebne količine sigurnih i učinkovitih cjepiva proizvedenih brojnim različitim tehnologijama, pa su svi građani Unije mogli dobiti primarno i dopunsko cijepljenje, čime su spašavani životi i ublažene posljedice pandemije na društvo i gospodarstvo.

Štoviše, velike količine tog cjepiva iskorištene su za suzbijanje pandemije u cijelom svijetu. Države članice podijelile su 526 milijuna doza, od čega je oko 494,4 milijuna doza već isporučeno zemljama primateljicama.

Naravno, države članice moraju i dalje osiguravati strateške zalihe cjepiva nužne za zaštitu osjetljivih slojeva stanovništva i odgovor na mogući epidemiološki razvoj virusa COVID-19.

Komisija, države članice i BioNTech-Pfizer prethodno su potpisali izmjene ugovora kojima se raspored isporuke prilagodio potrebama država članica, a uspostavljeno je i središnje skladište kojim se povećava skladišni kapacitet država članica.

 

Više informacija

Pitanja i odgovori

Strategija EU-a za cjepiva

Sigurna cjepiva protiv bolesti COVID-19 za Europljane

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Internetske stranice HERA-e

 

Toplo pozdravljam dogovor s BioNTech-Pfizerom, postignut u suradnji s državama članicama i u njihovo ime, o prilagodbi opskrbe cjepivom za COVID-19 u skladu s novim potrebama. Pandemiju smo obuzdali najviše cjepivima i cijepljenjem. COVID-19 više nije globalna zdravstvena kriza, ali vjerojatno ostaje prijetnja. Zato moramo biti spremni za nadolazeće godine.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane - 26. 05. 2023.

Pojedinosti

Datum objave
26. svibnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj