Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak, Novinski članak22. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska zdravstvena unija: snažnija i bolje pripremljena za budućnost

Komisija je danas donijela Komunikaciju o europskoj zdravstvenoj uniji, u kojoj se naglašava napredak zdravstvene politike EU-a u posljednje četiri godine u korist građana EU-a i svijeta. 

Europska zdravstvena unija

Komisija je danas donijela Komunikaciju o europskoj zdravstvenoj uniji, u kojoj se naglašava napredak zdravstvene politike EU-a u posljednje četiri godine u korist građana EU-a i svijeta. 

Početak mandata ove Komisije obilježila je najveća pandemija u stoljeću, koja je prouzročila ljudsku patnju na svjetskoj razini testirajući javnozdravstvene sustave do krajnjih granica. Međutim, pandemija bolesti COVID-19 pokazala je i što se može postići solidarnošću, suradnjom i odlučnim djelovanjem EU-a. Zahvaljujući strategiji EU-a za cjepiva svi su građani EU-a pod istim uvjetima istodobno imali pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19 kojima se spašavaju životi. To je pomoglo u suzbijanju širenja virusa i spasilo milijune života. EU digitalna COVID potvrda omogućila je gospodarstvima i društvima da se sigurno ponovno otvore, dok je instrument SURE pomogao više od 31 milijun radnika da prevladaju gospodarske posljedice. 

Budući da pandemije ne poznaju granice, naša suradnja i solidarnost proširile su se i diljem svijeta. U okviru pristupa Tima Europa, EU je postao najveći donator cjepiva u okviru COVAX-a i partnerskim zemljama osigurao gotovo 54 milijarde eura hitne potpore. 

Više informacija dostupno je u našem priopćenju za medije. Također smo objavili sedam informativnih članaka po temi. Dostupni su na internetu.

Komunikacija o europskoj zdravstvenoj uniji dostupna je ovdje na internetu

Pojedinosti

Datum objave
22. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj