Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Europska zdravstvena unija: Komisija utvrdila portfelj 10 najperspektivnijih terapija protiv bolesti COVID-19

U okviru jedne od ključnih mjera iz Strategije EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19, Komisija je danas utvrdila portfelj od 10 potencijalnih terapeutika protiv te bolesti. Utvrđeni popis temelji se na neovisnim znanstvenim savjetima, a...

Europska zdravstvena unija: Komisija utvrdila portfelj 10 najperspektivnijih terapija protiv bolesti COVID-19

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 nudi najbolju preventivnu zaštitu od infekcije, teškog oblika bolesti, gubitka života i dugotrajnih posljedica bolesti. Cijepljenje je najbolji način za okončanje pandemije i povratak u normalan život, ali usporedo s tim osiguravamo dostupnost najboljih terapeutika protiv bolesti COVID-19 za liječenje zaraženih.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Dok se nastavljamo nositi s izazovom bolesti COVID-19, važno je da se osim cijepljenjem još nekako zaštitimo. Utvrđivanjem 10 terapeutika protiv bolesti COVID-19 osigurat će se da građani dobiju najperspektivnije terapije protiv virusa.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Cijepljenje je jedini alat za sprečavanje hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19, i kao takav jedini je izlaz iz ove pandemije. Međutim, u međuvremenu su pacijentima koji boluju od bolesti COVID-19 potrebne sigurne i učinkovite terapije koje liječe infekciju, poboljšavaju izglede za brzo ozdravljenje, smanjuju stopu hospitalizacije i, što je najvažnije, sprečavaju gubitak životâ. Već smo potpisali četiri ugovora o zajedničkoj nabavi za različite lijekove protiv bolesti COVID-19 i spremni smo pregovarati o daljnjima. Cilj nam je idućih tjedana odobriti barem tri terapeutika i možda još dva do kraja godine te pomoći da što prije postanu dostupni državama članicama.

Strategija EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19 sastavni je dio rada na izgradnji snažne europske zdravstvene unije, a osmišljena je po modelu uspješne Strategije EU-a za cjepiva.

Skupina neovisnih znanstvenih stručnjaka pregledala je 82 perspektivna terapeutika u poodmakloj fazi kliničkog razvoja i utvrdila 10 najperspektivnijih za EU-ov portfelj terapeutika protiv bolesti COVID-19, uzimajući u obzir da su za različite populacije pacijenata, različite faze i različite stupnjeve težine bolesti potrebne različite vrste proizvoda. koji su potom razvrstani u tri kategorije liječenja. Kako se budu pojavljivali novi znanstveni dokazi, popis će se ažurirati.

 • Antivirusna monoklonska antitijela, koja su nejdjelotvornija u najranijim fazama infekcije:
  • Ronapreve, kombinacija dviju vrsta monoklonskih antitijela (casirivimab i imdevimab), projekt poduzećâ Regeneron pharmaceuticals i Roche.
  • Xevudy (sotrovimab), projekt poduzećâ Vir Biotechnology i GlaxoSmithKline.
  • Evusheld, kombinacija dviju vrsta monoklonskih antitijela (tixagevimab i cilgavimab), projekt poduzeća AstraZeneca.
 • Oralni antivirusni lijekovi, s čijom primjenom treba započeti u što kraćem roku nakon infekcije:
  • Molnupiravir, projekt poduzeća Ridgeback Biotherapeutics i MSD.
  • PF-07321332, projekt poduzeća Pfizer.
  • AT-527, projekt poduzećâ Atea Pharmaceuticals i Roche.
 • Imunomodulatori, za liječenje hospitaliziranih pacijenata:
  • Actemra (tocilizumab), projekt poduzeća Roche Holding.
  • Kineret (anakinra), projekt poduzeća Swedish Orphan Biovitrum.
  • Olumiant (baricitinib), projekt poduzeća Eli Lilly.
  • Lenzilumab, projekt poduzeća Humanigen.

Sljedeći koraci

Od odabranih terapeutika za njih šest već se provodi postupna ocjena ili je podnesen zahtjev za izdavanje odobrenja za stavljanje u promet. Oni bi uskoro mogli dobiti odobrenje, pod uvjetom da završni podaci potvrde njihovu kvalitetu, sigurnost i djelotvornost.

Odabir 10 perspektivnih terapeutika neovisan je i ne zamjenjuje znanstvenu procjenu koju daje Europska agencija za lijekove ni odobrenje lijekova od strane Europske komisije. Može se dogoditi da neki proizvod s tog popisa ne bude odobren, npr. ako dostupni znanstveni dokazi za taj proizvod ne ispunjavaju regulatorne zahtjeve.

Za preostala četiri terapeutika s popisa EMA je dala znanstvene savjete te će se s postupnim ocjenama za njih moći započeti nakon što bude prikupljeno dovoljno kliničkih podataka.

Kao što je najavljeno u Strategiji za terapeutike, za terapeutike koji su još u ranijim fazama razvoja potporu će pružiti tzv. pokretač inovacija u području terapeutika.

Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) uspostavit će interaktivnu platformu za mapiranje za perspektivne terapeutike. Poziv na podnošenje ponuda za izradu platforme već je objavljen.

U studenome će se organizirati paneuropski susret dionika iz sektora industrijske proizvodnje terapeutika kako bi se pridonijelo bržem razvoju novih i prenamijenjenih lijekova za bolest COVID-19 i mobilizirali kapaciteti za proizvodnju lijekova u EU-u.

Kontekst

Strategija EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19 dopunjuje Strategiju EU-a za cjepiva, koja je i dalje EU-ov primarni alat za okončanje pandemije sprečavanjem i smanjenjem prijenosa bolesti te stopa hospitalizacije i smrtnosti uzrokovanih tom bolešću.

Cilj je Strategije EU-a za terapeutike izraditi opsežan portfelj terapeutika protiv bolesti COVID-19 kako bismo do kraja godine na raspolaganju imali tri do pet novih terapeutika. Strategijom je obuhvaćen čitav životni ciklus lijekova, od istraživanja, razvoja, odabira perspektivnih terapeutika, brzog regulatornog odobrenja, proizvodnje i distribucije do konačne primjene. Popis pet perspektivnih terapeutika objavljen je u lipnju 2021.

U okviru Strategije, koja je dio snažne europske zdravstvene unije, primjenjivat će se koordinirani europski pristup radi bolje zaštite zdravlja naših građana, opremanja EU-a i njegovih država članica za učinkovitije sprečavanje i suočavanje s budućim pandemijama te poboljšanja otpornosti europskih zdravstvenih sustava.

Više informacija

Pitanja i odgovori: popis deset najperspektivnijih terapeutika

Izvješće podskupine za terapeutike protiv bolesti COVID-19: Portfelj terapeutika protiv bolesti COVID-19 – deset najperspektivnijih

Odgovor Europske komisije na pandemiju koronavirusa: terapeutici

Europska agencija za lijekove – terapeutici protiv bolesti COVID-19

Studija izvodivosti, Feasibility study, Design and Prototype Development for a Mapping Platform on COVID-19 Therapeutics in the EU (Dizajn i razvoj prototipa za platformu za mapiranje terapeutikâ protiv bolesti COVID-19 u EU-u)

Pojedinosti

Datum objave
25. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj