Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska unija potpisala sporazum o zrakoplovstvu s Republikom Korejom

Europska unija i Republika Koreja danas su potpisale Horizontalni sporazum o zrakoplovstvu. Tim se sporazumom omogućuje svakom zračnom prijevozniku iz EU-a da leti u Republiku Koreju iz svake države članice EU-a koja ima bilateralni sporazum o...

Europska unija potpisala sporazum o zrakoplovstvu s Republikom Korejom

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: U trenutku u kojem se međunarodni zračni prijevoz, teško pogođen krizom uzrokovanom bolešću COVID-19, počinje oporavljati, potpisivanje takvog horizontalnog sporazuma najavljuje veći potencijal za razvoj dugolinijskog prijevoza prema korejskom tržištu. Osim toga, pokazuje da će međunarodna suradnja odigrati presudnu ulogu u oporavku zrakoplovnog tržišta.

Važno je napomenuti da je sporazum potpisan samo nekoliko dana prije videokonferencije čelnika EU-a i Republike Koreje koja se održava 30. lipnja i izvrsna je prilika da se njegova važnost istakne na najvišoj razini. Od čelnika se očekuje i da se ponovno obvežu na suradnju radi pokretanja dijaloga na visokoj razini o prometu između EU-a i Republike Koreje za sve vrste prijevoza.

Kontekst

Horizontalni sporazum između EU-a i Republike Koreje još je jedan uspjeh Komisijine Strategije zrakoplovstva za Europu, osmišljene za podržavanje rasta europskih poduzeća, poticanje inovacija i ponudu sigurnijih, čišćih i pristupačnijih letova.

Sljedeći koraci

Europska unija i Južna Koreja sad će pokrenuti svoje interne procedure za provedbu sporazuma.

Pojedinosti

Datum objave
25. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj