Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska Unija pokrenula humanitarni zračni most radi pružanja pomoći Gazi

Financijska sredstva usmjeravat će se preko odabranih humanitarnih partnera EU-a koji djeluju na terenu, uzimajući u obzir kapacitete i pristup.

Humanitarna pomoć

Nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa na Izrael koji je doveo do katastrofalne humanitarne situacije za stanovnike Gaze, EU nastavlja povećavati hitnu pomoć palestinskom narodu. Pokreće se humanitarni zračni most EU-a kroz nekoliko letova u Egipat kako bi se opskrbile humanitarne organizacije na terenu u Gazi. Prva dva leta ovog tjedna prevest će humanitarni teret UNICEF-a – od dijelova za izradu skloništa, do lijekova i higijenske potrepštine. Tako će se kroz Europski kapacitet za humanitarni odgovor pružiti pomoć osobama u Gazi kojima je ona potrebna. Dodatna oprema iz zaliha EU-a za hitne slučajeve dostupna je i spremna za slanje našim humanitarnim partnerima čim oni to zatraže.

 

Kako je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila ovog vikenda, EU je utrostručio humanitarnu pomoć na više od 75 milijuna eura za potporu civilima u Gazi. Financijska sredstva usmjeravat će se preko odabranih humanitarnih partnera EU-a koji djeluju na terenu, uzimajući u obzir kapacitete i pristup.

 

Osnovne informacije

EU od 2000. pruža humanitarnu pomoć Palestincima kojima je ona potrebna i podupire ugrožene obitelji pogođene kriznim situacijama. Humanitarna pomoć EU-a pruža se isključivo preko registriranih humanitarnih organizacija, uključujući agencije UN-a, međunarodne nevladine organizacije i međunarodne organizacije kao što je Crveni križ/Crveni polumjesec. Naše partnerske organizacije moraju poštovati najviše standarde, uključujući stroge zahtjeve u pogledu izvješćivanja, te podliježu praćenju i inspekciji humanitarnih stručnjaka EU-a.

 

Europska unija uvijek pruža humanitarnu pomoć na temelju humanitarnih načela: nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti i čovječnosti.

 

 

Dodatne informacije

Informativni članak o Palestini – na engleskom jeziku

Europski kapacitet za humanitarni odgovor (EHRC) – na engleskom jeziku

 

Pojedinosti

Datum objave
17. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj