Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. kolovoza 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska unija i Sjedinjene Američke Države potpisale sporazum o uvozu govedine bez hormona

Europska unija, koju zastupaju Stavros Lambrinidis, veleposlanik EU-a u Sjedinjenim Američkim Državama i Jani Raappana, zamjenik voditelja misije u okviru finskog predsjedanja Vijećem EU-a, i Sjedinjene Američke Države, koje zastupa Robert Lighthizer...

Uvoz govedina bez hormona

To je još jedan rezultat suradnje potaknute Zajedničkom izjavom koju su predsjednici Juncker i Trump objavili u srpnju 2018. i kojom se uspostavlja pozitivni bilateralni trgovinski program EU-a i SAD-a.

EU i SAD sklopili su 2009. memorandum o razumijevanju, revidiran 2014., u kojem je predviđeno rješenje dugotrajnog spora u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o upotrebi određenih hormona rasta u proizvodnji govedine. U skladu sa sporazumom EU je dobavljačima koji ispunjavaju uvjete, među kojima je i SAD, otvorio kvotu za uvoz 45 000 tona govedine koja nije tretirana hormonima.

Sporazum koji je danas potpisan u potpunosti je u skladu s pravilima WTO-a te se njime utvrđuje da će se 35 000 tona te kvote dodijeliti SAD-u u razdoblju od 7 godina, dok će se preostali iznos staviti na raspolaganje svim ostalim izvoznicima.

Ukupna količina kvote otvorene 2009. ostaje nepromijenjena, kao i kvaliteta i sigurnost govedine uvezene u EU, koje će ostati u skladu s visokim europskim standardima.

O sporazumu se pregovaralo na temelju mandata koji su države članice EU-a odobrile u Vijeću 15. srpnja 2019. Vijeće će sada sporazum preporučiti Europskom parlamentu na službeno odobrenje kako bi ubrzo mogao stupiti na snagu.

Pojedinosti

Datum objave
2. kolovoza 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj