Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. studenoga 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska susjedska politika - poziv na jača partnerstva za bolje susjedstvo

Danas su predstavljene glavne izmjene europske susjedske politike iz kojih se vidi novi pristup Unije njezinim istočnim i južnim susjedima. Revizija je uslijedila nakon opsežnog savjetovanja s državama članicama, partnerskim zemljama, međunarodnim...

shutterstock-130099715_0.jpg

Jače partnerstvo sa susjedima ključno je za Europsku uniju u vrijeme kada se suočavamo s brojnim izazovima unutar i izvan svojih granica. Teroristički napadi u Parizu u petak, ali i nedavni napadi u Libanonu, Egiptu, Turskoj i Iraku, još su jedan dokaz da smo suočeni s globalnim prijetnjama protiv kojih se međunarodna zajednica mora zajednički boriti. Moramo zajedno graditi sigurniju okolinu, pokušati riješiti brojne krize u našoj regiji, podupirati razvoj i rast najsiromašnijih područja te nastojati ukloniti temeljne uzroke migracija. Upravo je to svrha trenutačne revizije europske susjedske politike, s pomoću koje ćemo promicati svoje zajedničke vrijednosti i interese te nastojati više surađivati s partnerima u sigurnosnim pitanjima. Danas utvrđenim mjerama nastoji se povećati otpornost naših društava i društava naših partnera te našu sposobnost da djelotvorno surađujemo na zajedničkim ciljevima”, rekla je visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini.

„Trenutačno nam je najvažnija stabilizacija susjedstva. Sukobi, terorizam i radikalizacija prijetnje su svima nama. No nesigurnost nastaje i zbog siromaštva, korupcije i lošeg upravljanja. Zato ćemo, gdje je to potrebno, promijeniti težište svojih odnosa s partnerima te se usredotočiti na interese koji su nam stvarno zajednički. Pritom će naročito važan biti gospodarski razvoj, s posebnim naglaskom na zapošljavanje i vještine mladih”, dodao je povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Kontekst:

Europska susjedska politika pokrenuta je 2004. kako bi EU mogao bolje poticati i podupirati stabilnost, sigurnost i blagostanje u najbližim mu zemljama. EU je i dalje predan tim ciljevima, no s obzirom na događaje u posljednjih nekoliko godina pokazalo se da su potrebni novi pristup, ponovno utvrđivanje prioriteta i uvođenje novih načina rada.

Revizija, koju je predložio predsjednik Juncker, a zatražile su je države članice EU-a, bila je predmetom javnog savjetovanja u okviru kojeg je zaprimljeno više od 250 komentara država članica, vlada partnerskih zemalja, institucija EU-a, međunarodnih organizacija, socijalnih partnera, civilnog društva, poduzeća, trustova mozgova, akademske zajednice i drugih osoba. Velikim odazivom na savjetovanje potvrđena je potreba za promjenom i metodologije i same biti europske susjedske politike. Više: IP-15-6121

Zajednička komunikacija

Pojedinosti

Datum objave
18. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj