Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europska povjerenica za zdravlje poziva farmaceutska poduzeća da osiguraju transparentnost

Uoči rasprave stručnjaka o opskrbi cjepivom koja će se održati danas u Berlinu, povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides pozvala je farmaceutska poduzeća da povećaju transparentnost te se obvezala da će Komisija nastaviti podupirati proizvodnju...

Stella Kyriakides

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je uoči današnje tehničke rasprave o opskrbi cjepivom: „Trenutačni izazovi u lancu proizvodnje cjepiva zahtijevaju kratkoročna i dugoročna rješenja. Surađivat ćemo s industrijom i državama članicama na razvoju europskog programa proizvodnje cjepiva. Potrebno nam je snažno javno-privatno partnerstvo kako bi se što prije vratila industrijska baza cjepiva u Europi i pružila prilika Europi da postane otpornija.”

Sastanak Komisije s farmaceutskim poduzećima

U okviru strategije cijepljenja predsjednica Komisije von der Leyen jučer je održala videokonferenciju s glavnim direktorima farmaceutskih poduzeća s kojima je Europska komisija potpisala predprodajne sporazume – BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac i Sanofi.

Cilj rasprave je izgraditi europski sustav biopripravnosti, odnosno zahtjeve za vrlo brz razvoj, proizvodnju i odobravanje cjepiva protiv varijanti bolesti COVID-19 u EU-u. Raspravljalo se i o pojavi varijanti koronavirusa koje bi mogle dovesti do mogućeg smanjenja učinkovitosti nedavno odobrenih cjepiva.

U razgovoru su sudjelovali povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, posebni savjetnici predsjednice za za koronavirus Peter Piot i Moncef Slaoui te izvršni direktor Europske agencije za lijekove Emer Cook. Danas Stella Kyriakides i Thierry Breton sudjeluju u tehničkim raspravama između savezne vlade, saveznih pokrajina i proizvođača cjepiva.

Komisija će osnovati Tijelo EU-a za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije radi razvoja pristupa pripravnosti na pandemiju. Tijelo će pomoći u predviđanju rizika i pronalaženju odgovora. Industrija će biti važan partner u tom procesu. U okviru pripreme za već se pokreće pilot-projekt o europskoj biopripravnosti. Cilj je financirati osmišljavanje i razvoj cjepiva te proširiti proizvodnju u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, uzimajući u obzir i varijante bolesti COVID-19. Daljnje rasprave s industrijom i drugim dionicima održat će se sljedećih tjedana.

Odobreno treće sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti COVID-19 – AstraZeneca najavljuje isporuku dodatnih doza za cjepivo

Europska komisija izdala je u petak uvjetno odobrenje za stavljanje u promet (CMA) cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je razvio AstraZeneca, treće cjepivo protiv bolesti COVID-19 odobreno u EU-u. To je odobrenje uslijedilo nakon pozitivne znanstvene preporuke temeljene na detaljnoj procjeni sigurnosti, djelotvornosti i kvalitete cjepiva koju je provela Europska agencija za lijekove (EMA) i koju su podržale države članice.

Predsjednica von der Leyen naglasila je da očekuje da će poduzeće isporučiti 400 milijuna doza cjepiva kako bi se Europljani što prije cijepili. Povjerenica Kyriakides izjavila je da Komisija i dalje neprekidno radi na osiguravanju više cjepiva za Europu i njezine međunarodne partnere.

Predsjednica von der Leyen najavila je na Twitteru da će AstraZenece u prvom tromjesečju EU-u isporučiti devet milijuna dodatnih doza cjepiva (ukupno 40 milijuna). Isporuke će započeti tjedan dana ranije od planiranog. Poduzeće će povećati i svoj proizvodni kapacitet u Europi.

Biontech/Pfizer najavio je danas da imaju i dodatne doze cjepiva. Očekuje se da će se u drugom tromjesečju EU-u dostaviti 75 milijuna dodatnih doza cjepiva, uz ukupno 600 milijuna doza u 2021.

Dozvolama za izvoz cjepiva ne dovodi se u pitanje Protokol Irske/Sjeverne Irske

Komisija je u petak navečer navela da odobrenja za izvoz neće utjecati na Protokol Irske/Sjeverne Irske. Komisija neće aktivirati zaštitnu klauzulu. Ako se zloupotrebljava provoz cjepiva i aktivnih tvari u treće zemlje kako bi se zaobišli učinci sustava odobravanja, EU će razmotriti upotrebu svih alata koji su mu na raspolaganju.

Pojedinosti

Datum objave
1. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj