Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska komisija predlaže ukidanje viza za građane Turske

Europska komisija danas je Europskom parlamentu i Vijeću predložila ukidanje viza turskim državljanima, pri čemu se podrazumijeva da će Turska bez odgode i u skladu s obvezama preuzetima 18. ožujka 2016. ispuniti preostale preduvjete iz svog Plana...

20160504_ankara.jpg

Liberalizacija viznog režima za Tursku ključni je dio Izjave EU-a i Turske od 18. ožujka 2016., u kojoj se navodi da će ispunjavanje uvjeta utvrđenih u planu za liberalizaciju viznog režima biti ubrzano s ciljem ukidanja viza za građane Turske najkasnije krajem lipnja 2016., pod uvjetom da budu ispunjena sva mjerila. Kako bi suzakonodavci donijeli odluku do kraja lipnja, prijedlog Komisije o stavljanju Turske na popis zemalja čijim državljanima nije potrebna viza mora biti podnesen početkom svibnja kako bi se omogućilo da od trenutka kada je nacrt zakonodavnog akta dostupan nacionalnim parlamentima do datuma kada je donesen prođe osam tjedana.

U izvješću o napretku koje je danas doneseno procjenjuje se napredak Turske u provedbi mjerila, utvrđuju preostala mjerila te iznose konkretne mjere koje Turska mora donijeti kako bi ispunila preostale uvjete u područjima kao što su borba protiv korupcije, zaštita podataka, pravosudna suradnja s državama članicama, pojačana suradnja s EUROPOL-om te revizija zakonodavstva i praksi u pogledu terorizma.

U iznimnim slučajevima, ubrzavanje provedbe plana za liberalizaciju viznog režima onemogućilo je donošenje određenih mjerila u zadanom roku, poput potpunog uvođenja biometrijskih putovnica te pregleda provedbe sporazuma EU-a i Turske o ponovnom prihvatu (u potpunosti se primjenjuje od 1. lipnja). U drugim slučajevima Komisija potvrđuje dobar napredak koji su dosad postigle turske vlasti te ih potiče da hitno nastave s tim nastojanjima kako bi ispunile sve uvjete te ostvarile pravo na ukidanje viza do kraja lipnja.

Putovanja bez vize primjenjivat će se na sve države članice EU-a osim Irske i Ujedinjene Kraljevine te na četiri zemlje pridružene schengenskom prostoru (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku). Izuzeće se odnosi samo na kratkotrajne boravke do najviše 90 dana (u bilo kojem razdoblju od 180 dana) u, među ostalim, poslovne, turističke i obiteljske svrhe. Izuzeće od obveze posjedovanja vize ne uključuje pravo na rad u EU-u. Nastavit će se primjenjivati ostali uvjeti za pristup schengenskom području, uključujući i potrebu da se dokažu svrha putovanja i dostatna financijska sredstva.

Za sve zemlje koje su navedene u Prilogu II. Uredbi o vizama i čiji građani mogu putovati u Europu bez viza zaštitna klauzula iz početka 2014. primjenjivat će se i na putovanje bez viza za građane Turske. Uzimajući u obzir nedavne rasprave s državama članicama o viznoj politici EU-a kao cjelini, Komisija je danas predložila jačanje mehanizma suspenzije kako bi se državama članicama olakšalo utvrđivanje okolnosti koje vode do moguće suspenzije te kako bi se Komisiji omogućilo da pokrene taj mehanizam na vlastitu inicijativu.

Pitanja i odgovori: Treće izvješće o napretku Turske u ispunjavanju uvjeta plana za liberalizaciju viznog režima

Informativni članak: Napredak Turske u ispunjavaju uvjeta plana za liberalizaciju viznog režima

Pitanja i odgovori: Provedba sporazuma između EU-a i Turske

Priopćenje za nedije: IP-16-1622

Pojedinosti

Datum objave
4. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj