Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. veljače 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija predlaže poboljšanje usluga mobilnog interneta s pomoću visokokvalitetnih radijskih frekvencija

Komisija je danas predstavila prijedlog za usklađivanje uporabe pojasa od 700 MHz za mobilne usluge. Time će se poboljšati pristup internetu za sve Europljane i pridonijeti razvoju prekograničnih primjena.

istock-25763351.jpg

U okviru strategije uspostave jedinstvenog digitalnog tržišta Europska komisija danas bi trebala donijeti prijedlog za usklađivanje uporabe pojasa od 700 MHz za mobilne usluge na razini EU-a, uz osiguravanje frekvencija za audiovizualni sektor.

Prijedlog obuhvaća dva glavna elementa:

  • u pojasu 700 MHz: zajednički raspored za njegovo učinkovito stavljanje na raspolaganje za bežičnu širokopojasnu uporabu prema usklađenim tehničkim uvjetima i povezane koordinacijske mjere kojima se taj prijelaz podupire;
  • u pojasu ispod 700 MHz: dugoročni prioritet distribucije audiovizualnih medijskih usluga građanima, zajedno s fleksibilnim pristupom za uporabu spektra za različite razine korištenja digitalne zemaljske televizije (DTT) u državama članicama.

Današnjim prijedlogom olakšat će se razvoj inovativnih uređaja i usluga diljem EU-a i smanjiti njegovi troškovi: više nema potrebe za prebacivanjem između različitih pojaseva i prilagođavanjem različitim nacionalnim zahtjevima.

Dodatne informacije:

Pitanja i odgovoriPriopćenje za medije: IP-16-207

Pojedinosti

Datum objave
2. veljače 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj