Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska komisija pokrenula opsežnu reviziju trgovinske politike EU-a

Europska komisija danas je pokrenula opsežnu reviziju trgovinske politike Europske unije koja uključuje javno savjetovanje s Europskim parlamentom, državama članicama, dionicima i civilnim društvom. Komisija ima za cilj postići konsenzus o novom...

Europska komisija pokrenula opsežnu reviziju trgovinske politike EU-a

Snažnoj Europskoj uniji potrebna je snažna trgovinska i ulagačka politika za potporu gospodarskom oporavku, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, zaštitu europskih poduzeća od nepoštenih praksi na domaćem i inozemnom tržištu te osiguranje usklađenosti sa širim prioritetima u područjima održivosti, klimatskih promjena, digitalnoga gospodarstva i sigurnosti.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis izjavio je: Kako bismo pridonijeli uklanjanju socioekonomske štete nanesene pandemijom koronavirusa, pokretanju europskog oporavka te zaštiti i otvaranju radnih mjesta, nedavno smo predložili golem plan oporavka Europe koji se temelji na iskorištavanju punog potencijala proračuna EU-a. Europska unija svjetska je trgovinska velesila. Otvorena trgovina utemeljena na pravilima dat će bitan doprinos globalnom oporavku. Moramo se pobrinuti da trgovinska politika služi interesima naših građana i poduzeća. Danas pokrećemo reviziju trgovinske politike kako bismo u ovom prijelomnom trenutku za globalno gospodarstvo prilagodili pristup EU-a globalnoj trgovini.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izjavio je: Aktualna pandemija preoblikuje svijet kakav poznajemo i naša se trgovinska politika mora prilagoditi kako bi učinkovitije ostvarivala europske interese. Stoga danas tražimo da naši građani i dionici iznesu svoja stajališta kako bismo razvili pristup trgovinskoj politici EU-a prilagođen svijetu nakon koronavirusa. Želimo da naša politika i dalje koristi našim građanima i poduzećima te pridonosi našim ambicijama globalnog vodstva u nizu područja, uz zauzimanje odlučnijeg pristupa kako bi se obranili od svih neprijateljskih mjera ili zlouporaba. Trgovina na unutarnjem tržištu 27 država članica EU-a kao i na globalnoj razini mora ostati slobodna i pravedna, utemeljena na odgovarajućim pravilima. U ovoj reviziji saslušat ćemo sve zainteresirane strane.

Rezultati tog savjetovanja uključit će se u komunikaciju koja će se objaviti krajem godine. Završna revizija bit će rezultat transparentnog i uključivog postupka koji će obuhvaćati internetsko javno savjetovanje, rasprave s Europskim parlamentom i državama članicama te suradnju s relevantnim dionicima i predstavnicima civilnog društva.

Savjetovanjem su obuhvaćene sve relevantne teme trgovinske politike EU-a, s posebnim naglaskom na:

  • izgradnju otpornog i održivog gospodarstva EU-a nakon koronavirusa,
  • reformu Svjetske trgovinske organizacije,
  • stvaranje globalnih trgovinskih mogućnosti za poduzeća, a posebno mala i srednja poduzeća,
  • povećanje doprinosa trgovinske politike rješavanju ključnih globalnih izazova kao što su klimatske promjene, održiv razvoj ili digitalna tranzicija,
  • jačanje trgovinskih i ulagačkih odnosa s ključnim trgovinskim partnerima,
  • poboljšanje jednakih uvjeta i zaštitu europskih poduzeća i građana.

Više informacija dostupno je u danas objavljenoj obavijesti o savjetovanju. Pisane primjedbe mogu se dostaviti do 15. rujna 2020.

Više informacija

Savjetovanje o reviziji trgovinske politike

Prioriteti Komisije i mandatno pismo predsjednice von der Leyen upućeno povjereniku za trgovinu Philu Hoganu

Program rada Komisije

EU-ov plan oporavka

Pojedinosti

Datum objave
17. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj