Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska komisija pokreće javno savjetovanje o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Komisija danas pokreće javno savjetovanje na razini EU-a kako bi u novi akcijski plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tijekom krize koju je uzrokovao koronavirus. Zbog pandemije su...

Europska komisija pokreće javno savjetovanje o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: „Kriza koju je uzrokovao koronavirus donijela je niz izazova. Roditelji, nastavnici i učenici morali su se, bez ikakve najave, naglo prilagoditi učenju putem interneta. Ovo otvoreno javno savjetovanje omogućit će svima da s nama podijele teškoće s kojima su se suočavali, ali i što su novo doznali i kojih su se rješenja dosjetili. Na novu smo se situaciju morali priviknuti vrlo naglo, a sada nas zanima što smo iz nje naučili. Akcijski plan za digitalno obrazovanje temeljit će se na tim poukama kako bi se u njemu oblikovali cjelovita i prilagođena europska vizija i niz djelotvornih mjera za digitalno obrazovanje.”

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: „Kriza je produbila postojeće socioekonomske nejednakosti i ukazala nam na razlike u digitalnom obrazovanju koje treba hitno ukloniti. Javno savjetovanje o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje građanima će dati priliku da s nama podijele svoja mišljenja i iskustva te pomognu oblikovati europski program za digitalno obrazovanje.”

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: „Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala je najveći poremećaj u tijeku obrazovanja i osposobljavanja u novijoj europskoj povijesti. Njezine posljedice osjetilo je sto milijuna učenika, studenata, nastavnika i obrazovnog osoblja diljem svijeta, a mnogi od njih okrenuli su se digitalnom obrazovanju kako bi uspjeli akademsku godinu privesti kraju. Isto tako, mnogi od njih sada su se prvi put morali u potpunosti osloniti na digitalne tehnologije za poučavanje i učenje. Na temelju ovog javnog savjetovanja željeli bismo razumjeti i upotrijebiti njihova iskustva. Svi smo dio te rasprave. Suradnjom možemo postići da novi akcijski plan za digitalno obrazovanje bude temelj istinski uključivog i visokokvalitetnog digitalnog obrazovanja u Europi.”

Javnim savjetovanjem nastoje se prikupiti stajališta svih građana, ustanova i organizacija iz javnog i privatnog sektora koji žele podijeliti svoja stajališta i iskustva iz dosad nezabilježene krize, kao i svoju viziju digitalnog obrazovanja u Europi. Savjetovanje [je/će biti] dostupno na svim službenim jezicima EU-a, a trajat će do 4. rujna. Postupku savjetovanja doprinijet će niz ljetnih informativnih događanja na internetu, koja će se organizirati kako bi se prikupilo što više mišljenja o digitalnom obrazovanju i iskustava stečenih tijekom krize.

Kontekst

Digitalna transformacija jedan je od prioriteta Europske komisije, kako je utvrđeno u vodećoj strategiji pod nazivom Europa spremna za digitalno doba. Visokokvalitetno i uključivo obrazovanje i osposobljavanje izrazito su važni za uspješnu provedbu te transformacije i pripremu svih Europljana za život i rad u digitalnom dobu. S tim će ciljevima Europska komisija u rujnu 2020. predstaviti novi akcijski plan za digitalno obrazovanje. Taj će plan biti ključan instrument u oporavku od krize koju je uzrokovao koronavirus, a u njemu će se u obzir uzeti iskustva stečena tijekom krize i dugoročna vizija za europsko digitalno obrazovanje. Više informacija možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
18. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj