Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska Komisija platformi X uputila zahtjev za informacijama u skladu s Aktom o digitalnim uslugama

Na zahtjev za pružanjem informacija – u skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama –  Komisija može izreći novčane kazne u slučaju odgovora koji bi sadržavali netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije.

Phone people

Komisija je danas platformi X uputila službeni zahtjev za informacijama u skladu s odredbama Akta o digitalnim uslugama. Zahtjev se temelji na tvrdnjama koje su službe Komisije primile o navodnom širenju nezakonitog sadržaja i dezinformacija, posebno o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje. Zahtjev se odnosi i na usklađenost s drugim odredbama Akta o digitalnim uslugama.

 

Budući da spada u velike internetske platforme, X od kraja kolovoza 2023. mora poštovati sve odredbe  Akta o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacija, rodno uvjetovanog nasilja, kao i sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, prava djeteta, javne sigurnosti i mentalne dobrobiti.

 

U ovom konkretnom slučaju službe Komisije istražuju usklađenost X-a s Aktom o digitalnim uslugama, između ostalog i vezano za njegov pristup i prakse kod prijava nezakonitog sadržaja, rješavanja pritužbi, procjene rizika i mjera za ublažavanje utvrđenih rizika. Službe Komisije ovlaštene su zatražiti dodatne informacije od platforme X kako bi provjerile ispravnu provedbu zakona.

 

Sljedeći koraci

X zatražene informacije službama Komisije mora dostaviti do 18. listopada 2023. za pitanja povezana s aktivacijom i funkcioniranjem X-ova protokola za odgovor na krizu, a o ostalim pitanjima do 31. listopada 2023. Na temelju odgovora platforme X Komisija će odrediti iduće korake. To bi moglo uključivati i službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

 

Na zahtjev za pružanjem informacija – u skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama –  Komisija može izreći novčane kazne u slučaju odgovora koji bi sadržavali netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije. Ako X ne odgovori, Komisija može informacije zatražiti formalnom odlukom. U tom bi slučaju izostanak odgovora u naznačenom roku mogao dovesti do izricanja sankcija.

 

Osnovne informacije

Akt o digitalnim uslugama temelj je digitalne strategije EU-a i njime se utvrđuje novi, dosad nezabilježen standard za odgovornost internetskih platformi u pogledu dezinformacija, nezakonitog sadržaja kao što je nezakoniti govor mržnje i drugih društvenih rizika. Uključuje čvrsta jamstva slobode izražavanja, kao i drugih prava korisnika.

 

Komisija je 25. travnja 2023. odredila 19 vrlo velikih internetskih platformi i vrlo velikih tražilica, odnosno svih onih kojima je broj korisnika iznad 45 milijuna – odnosno 10 % stanovništva EU-a. Usluge ovih platformi moraju biti u skladu s cijelim skupom odredbi Akta o digitalnim uslugama koji je stupio na snagu krajem kolovoza 2023.

 

Pojedinosti

Datum objave
13. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj