Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija osigurala Remdesivir za liječenje COVID-a 19

Europska komisija je jučer potpisala ugovor s farmaceutskim poduzećem Gilead kojim je osigurala doze lijeka Veklury, što je naziv robne marke za Remdesivir. Od početka kolovoza nadalje, u koordinaciji s Komisijom i uz njezinu potporu, Veklury će biti...

Europska komisija osigurala Remdesivir za liječenje COVID-a 19

Ugovor vrijedan 63 milijuna eura financirat će se sredstvima iz Komisijina Instrumenta za hitnu potporu. Njime će se osigurati liječenje oko 30 000 pacijenata s ozbiljnim simptomima COVID-a 19. To će pomoći da se zadovolje sadašnje potrebe u nekoliko sljedećih mjeseci, pri čemu treba zajamčiti pravednu distribuciju na razini Unije, vodeći računa o savjetima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Komisija usto priprema i zajednički postupak nabave dodatnih količina tog lijeka, koje bi trebale zadovoljiti potrebe od listopada nadalje.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Komisija već nekoliko tjedana neumorno surađuje s Gileadom ne bi li postigla dogovor kojim bi osigurala isporuku Uniji zaliha prvog lijeka odobrenog za liječenje COVID-a 19. Ugovor je potpisan jučer, ni mjesec dana nakon što je odobren Remdesivir, što će omogućiti da od početka kolovoza započne liječenje tisuća pacijenata. Komisija ulaže maksimalne napore da osigura dostupnost sigurnih i djelotvornih lijekova i istovremeno pomaže razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Jučerašnji je dogovor još jedan važan korak naprijed u našoj borbi protiv ove bolesti.

Na internetu je dostupno priopćenje za medije.

Pojedinosti

Datum objave
29. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj