Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. kolovoza 2022.ZagrebPredstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državne potpore: Hrvatskoj odobren program u iznosu od 437 milijuna eura

Europska komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 437 milijuna eura za potporu tvrtkama u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Inaugural meeting of the Croatian Presidency of the Council of the EU with the EC

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 437 milijuna eura za potporu tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu. Program je odobren temeljem privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama kojega je Komisija donijela 23. ožujka 2022., uz izmjene od 20. srpnja 2022. Program potpore obuhvaća a) izravna bespovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i b) jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova. Svrha programa je ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u hrvatskoj radi ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije. Konkretno, kod izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju jamstvene premije, potpora ne premašuje 62 000 eura po poduzeću iz sektora poljoprivrede, ne premašuje 75 000 eura po poduzeću iz sektora ribarstva i akvakulture te ne premašuje 500 000 eura po poduzeću u drugim sektorima. Kod jamstava za zajmove, država može jamčiti do 80 % glavnice zajma s dospijećem od najviše osam godina i jamstvenim premijama u skladu s minimalnim razinama utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije. Za obje ove podmjere potpora će se dodijeliti najkasnije 31. prosinca 2022.

Komisija je program odobrila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zaključila je i kako je program nužan, primjeren i proporcionalan za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice Unije, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije te sa spomenutim privremenim okvirom za krizne situacije. Nakon što se riješi pitanje eventualnih preostalih povjerljivih informacija, odluka o odobravanju ovog programa potpore bit će dostupna pod brojem SA.103558 u registru državnih potpora Komisije za tržišno natjecanje.

Više informacija o privremenom okviru za krizne situacije i drugim mjerama koje je Komisija poduzela za otklanjanje gospodarskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu dostupno je na ovoj poveznici (verzija na engleskom jeziku).

Pojedinosti

Datum objave
26. kolovoza 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj
Lokacija
Zagreb