Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija objavila nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku

Europska komisija objavila je nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji za zimu 2020. – 2021. godine. Naručitelj istraživanja je Glavna uprava za komunikaciju Europske komisije, a provedbu je...

Europska komisija objavila nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku

Od prethodnog se istraživanja (EB 93) pozitivna predodžba EU-a u Hrvatskoj povećala za postotni bod (47-48 %), a negativna smanjila za dva (13-11 %).

Hrvatski ispitanici, u dvama se pitanjima, izrazito razlikuju od ostalih ispitanika u EU: u potpori zajedničkoj valuti euru i u potpori nastavku širenja EU-a na druge zemlje. Dok euro podupire čak 70 posto stanovnika država članica, tri posto više nego prije pola godine, u Hrvatskoj se potpora istovremeno povećala za postotni bod, na 48 posto, a za jednako se toliko smanjio broj onih koji se euru protive.

I europskim ispitanicima, kao i hrvatskima, na prvome je mjestu među postignućima Europske unije slobodno kretanje ljudi, roba i usluga unutar EU-a, na drugome mir među državama članicama, a na trećemu solidarnost među državama članicama EU-a.

Istraživanje Standardnog Eurobarometra provodi se dva puta godišnje. Ovo, 94. po redu, 33. je koje je obuhvatilo Hrvatsku. Više saznajte iz izvješća u prilogu.

Pojedinosti

Datum objave
3. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj