Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. listopada 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Europska komisija izdala prvu emisiju socijalnih obveznica EU SURE

Europska komisija izdala je prve socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi EUR u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mjesta i zadržavanja zaposlenika. Izdanje se sastoji od dviju obveznica, s tim da jedna, u iznosu od 10 milijardi...

Europska komisija izdala prvu emisiju socijalnih obveznica EU SURE

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Komisija prvi put u povijesti na tržištu izdaje socijalne obveznice kako bi prikupila novac koji će pridonijeti očuvanju radnih mjesta. Ta nezabilježena mjera odraz je izvanrednih okolnosti u kojima živimo. Nećemo štedjeti truda da građanima Unije osiguramo sredstva za život. Drago mi je da će zemlje teško pogođene krizom ubrzo primiti potporu u okviru instrumenta SURE.

Europski povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun i administraciju, izjavio je: Time se Europska komisija približila prvoj ligi igrača na globalnim tržištima dužničkoga kapitala. Snažan interes ulagatelja i povoljni uvjeti plasmana dodatni su dokaz velikog interesa za obveznice Unije. Činjenica da je riječ o „socijalnoj obveznici" pomogla je u privlačenju ulagatelja koji žele pomoći državama članicama Unije da u ovim teškim vremenima podupru zapošljavanje.

Obje su obveznice izdane pod povoljnim uvjetima, zbog čega su privukle veliko zanimanje. Cijena obveznice s dospijećem od 10 godina određena je na 3 bazna boda iznad prosječne cijene ugovora o zamjeni (mid-swaps). Cijena obveznice s dospijećem od 20 godina određena je na 14 baznih bodova iznad prosječne cijene ugovora o zamjeni (mid-swaps). Konačne premije za novo izdanje procijenjene su na 1 bazni bod za desetogodišnje tranše i i 2 bazna boda za dvadesetogodišnje tranše, pri čemu su obje vrijednosti iznimno niske s obzirom na iznos izdanja.

Tako povoljni uvjeti određivanja cijena za Komisijino dosad najveće izdanje obveznica naznačuju pozitivan početak programa SURE. Uvjeti pod kojima Komisija pozajmljuje izravno se prenose na države članice koje primaju zajmove. (Za više pojedinosti o određivanju cijena transakcije vidjeti ovdje).

Banke koje su Europskoj komisiji za ovu transakciju pružile potporu („zajednički voditelji knjiga”) jesu Barclays (Irska), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura i UniCredit.

Prikupljena sredstva stavit će se na raspolaganje državama članicama korisnicama u obliku zajmova kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera donesenih kao odgovor na pandemiju.

Komisija je u tom kontekstu početkom ovog mjeseca najavila da će izdati cijelu obveznicu EU SURE u iznosu do 100 milijardi EUR u obliku socijalnih obveznica te je donijela neovisno ocijenjen okvir za socijalne obveznice.

Osnovne informacije o instrumentu SURE

U okviru instrumenta SURE za zaštitu i očuvanje radnih mjesta financijska potpora zasad će biti dodijeljena za 17 država članica. Financijska potpora pružat će se u obliku zajmova koje EU odobrava državama članicama pod povoljnim uvjetima.

Ti će zajmovi pomoći državama članicama da pokriju troškove izravno povezane s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije koronavirusa. Instrumentom SURE mogle bi se financirati i neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mjestu, uvedene kako bi se osigurao siguran povratak normalnom poslovanju.

Države članice i dalje mogu podnositi službene zahtjeve za potporu u okviru instrumenta SURE, koji raspolaže sredstvima za zaštitu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom u ukupnom iznosu do 100 milijardi EUR. Komisija je već predložila da se za 17 država članica dodijeli financijska potpora u okviru instrumenta SURE od ukupno 87,8 milijardi EUR.

Kontekst pozajmljivanja Unije

  • Unija je osnovana 1957. Ugovorom iz Rima i kao izdavatelj ima ponder rizika 0 % (Basel III). Unijina pozajmljivanja izravne su i bezuvjetne obveze Unije, za koje njezine države članice jamče u okviru proračuna Unije. Europska komisija ovlaštena je Ugovorom o EU-u na međunarodnim tržištima kapitala pozajmljivati u ime Europske unije.
  • EU pozajmljuje isključivo u eurima radi davanja zajmova državama zajmoprimcima u eurima. EU trenutačno provodi četiri programa zajmova: Mehanizam za europsku financijsku stabilnost („MEFS”), instrument za platnu bilancu („BoP”), makrofinancijsku pomoć („MFA”) i potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE), koju je Vijeće donijelo 19. svibnja 2020.
  • Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imat će oznaku socijalne obveznice.

Dodatne pojedinosti o izdanju

  • Prije transakcije, Unija je 9. listopada 2020. na adrese 20 banaka poslala zahtjev za dostavu prijedloga (RfP) te ih obavijestila o namjeri prikupljanja znatnih iznosa na tržištu.
  • Službeni mandat za dvije tranše izdanja objavljen je u ponedjeljak, 19. listopada, u 13:25 sati po srednjoeuropskom vremenu.
  • Knjige su otvorene u utorak, 20. listopada 2020., u 8:55 sati po srednjoeuropskom vremenu i zatvorene u 10:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Više informacija

Pitanja i odgovori

Tehničko priopćenje za medije

Okvir za socijalne obveznice

Internetske stranice instrumenta SURE

Internetske stranice posvećene temi EU kao zajmoprimac

Pojedinosti

Datum objave
21. listopada 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj