Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. veljače 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europska komisija i Europski investicijski fond pokrenuli fond BlueInvest u vrijednosti od 75 milijuna EUR

Europska komisija u suradnji s Europskim investicijskim fondom, koji je dio grupe Europske investicijske banke (EIB), danas je pokrenula fond BlueInvest. Tijekom konferencije BlueInvest Day održane u Bruxellesu potpredsjednica EIB-a Emma Navarro i...

Fond BlueInvest

Fondom BlueInvest upravljat će Europski investicijski fond i njime će se osigurati financijska sredstva za druge investicijske fondove koji su strateški usmjereni na inovativno plavo gospodarstvo i pružaju mu potporu. Taj sektor može imati važnu ulogu u ostvarenju cilja prelaska na ugljično neutralno gospodarstvo do 2050., koji je najavljen u europskom zelenom planu. Za novi program osigurana je potpora Europskog fonda za strateška ulaganja, koji je financijski stup Plana ulaganja za Europu.

Plavo gospodarstvo uključuje gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima i obalama. Obuhvaća poduzeća u morskom okolišu i poduzeća na kopnu koja proizvode robu ili usluge koje pridonose pomorskom gospodarstvu te uključuje mnoge obećavajuće projekte i poduzeća u početnoj fazi koji su često rezultat programa istraživanja i razvoja koje financira EU. Ta poduzeća razvijaju rješenja u području energije iz obnovljivih izvora, održivih morskih proizvoda, plave biotehnologije, informatičke tehnologije za pomorstvo i mnogim drugim područjima.

Novi fond dopunjuje platforma BlueInvest Europske komisije, u okviru koje se poduzećima u početnoj fazi, MSP-ovima i rastućim poduzećima pruža podrška u području spremnosti za ulaganja i pristupa financiranju. Kako bi pomogla MSP-ovima u plavom gospodarstvu da razvijaju i stavljaju na tržište nove inovativne i održive proizvode, tehnologije i usluge, Komisija u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo financira i program dodjele bespovratnih sredstava u vrijednosti od dodatnih 40 milijuna EUR.

Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, izjavio je: Klimatske promjene najviše utječu upravo na oceane, ali u oceanima se nalaze i mnoga rješenja za suočavanje s klimatskom krizom u svim pomorskim sektorima – od ribarstva i akvakulture do energije vjetra na moru, energije valova i plime i oseke, plave biotehnologije i mnogih drugih područja povezanih s inovacijama. Investicijski fond u vrijednosti od 75 milijuna EUR instrument je kojim će se osloboditi potencijal plavog gospodarstva za doprinos u ostvarivanju ciljeva europskog zelenog plana i osiguravanje gospodarskog rasta europskih MSP-ova koji razvijaju inovativne i održive proizvode i usluge.

Potpredsjednica EIB-a Emma Navarro, koja je nadležna za plavo gospodarstvo, izjavila je: Oceani su neophodni za život na Zemlji, ali su ugroženi i potrebno ih je zaštititi. Zbog toga razvijamo inovativna rješenja za financiranje kao potporu plavom gospodarstvu. Ta nam rješenja omogućuju da osiguramo financijska sredstva za zaštitu oceana i pretvorimo mora u održiv gospodarski resurs. Fondom BlueInvest koji danas pokrećemo pružit će se znatan doprinos mobilizaciji privatnih ulaganja u taj sektor i pomoći u pokretanju ključnih projekata. Riječ je o još jednom važnom projektu suradnje EIF-a i Europske komisije.

Glavni direktor EIF-a Alain Godard izjavio je: Oceani pružaju nebrojene mogućnosti za gospodarski rast, ali taj rast mora biti održiv. Ulaganja u sektor plavog gospodarstva koja smo danas potpisali pokazuju da se javna sredstva u EU-u mogu upotrijebiti za privlačenje privatnih ulaganja i poticanje razvoja tog sektora. Iznimno mi je drago da sada možemo pokrenuti fond BlueInvest čija će sredstva zajedno s dodatnim privatnim kapitalom pomoći u ostvarivanju ciljeva europskog programa plavog gospodarstva.

Kontekst

BlueInvest je inicijativa Europske komisije kojom se želi povećati pristup financiranju i spremnost za ulaganja novoosnovanih poduzeća, poduzeća u početnoj fazi te malih i srednjih poduzeća koja posluju u plavom gospodarstvu. Taj se cilj u okviru inicijative nastoji ostvariti putem internetske zajednice, podrške poduzećima u pogledu spremnosti za ulaganja, sudjelovanja ulagača, događanja, akademije i portfelja projekata. Više informacija možete pronaći ovdje.

Europska investicijska banka (EIB) institucija je Europske unije za dugoročno kreditiranje u vlasništvu država članica. Ona pruža dugoročno financiranje za potrebe zdravih ulaganja kojima se pridonosi ostvarivanju ciljeva politika EU-a.

EIF je dio grupe Europske investicijske banke. Njegova je glavna misija europskim mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima olakšati pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija poduzetnički kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU-a za poticanje inovacija, istraživanja i razvoja, poduzetništva, rasta i zapošljavanja.

Plan ulaganja za Europu usmjeren je na povećanje ulaganja radi otvaranja radnih mjesta i poticanja rasta, što se nastoji postići pametnijom upotrebom financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganju, povećanjem prepoznatljivosti investicijskih projekata te pružanjem tehničke pomoći tim projektima.

Pojedinosti

Datum objave
4. veljače 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj