Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europska komisija i Austrija osigurale nabavu cjepiva protiv bolesti COVID-19 za zapadni Balkan

Europska komisija i Austrija danas su najavile sklapanje ugovorâ o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 za zapadni Balkan. Komisija financira 651 000 doza cjepiva poduzeća BioNTech/Pfizer, a Austrija će pomoći pri njihovoj distribuciji. Prva...

Europska komisija i Austrija osigurale nabavu cjepiva protiv bolesti COVID-19 za zapadni Balkan

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Neophodno je svugdje ubrzati cijepljenje. Zadovoljstvo mi je objaviti da smo osigurali količine cjepiva kojima će se olakšati cijepljenje zdravstvenih radnika i drugih ugroženih skupina na zapadnom Balkanu. Europska unija podupire svoje partnere u toj regiji, koji se pouzdaju u našu pomoć. Zahvaljujem Austriji što će pomoći pri distribuciji cjepiva, čime pokazuje snažan angažman i solidarnost u pogledu zapadnog Balkana.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi dodao je: Usprkos trenutačnoj globalnoj nestašici EU će omogućiti isporuku spasonosnih cjepiva zapadnom Balkanu. Od početka pandemije bolesti COVID-19 pružamo potporu: prvo, u obliku medicinske opreme za hitne slučajeve, kao što su maske, respiratori, jedinice za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sad ćemo pomoći da se cijepe svi najizloženiji zdravstveni radnici u cijeloj regiji, ali i neke druge ugrožene skupine. Stalo nam je do zapadnog Balkana. Njegova je budućnost u Europskoj uniji.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je: Glavni je prioritet da cjepiva protiv bolesti COVID-19 budu brzo dostupna svim Europljanima. U tom je kontekstu potpora zapadnom Balkanu u nabavi cjepiva čin europske solidarnosti i ulaganje u zdravlje i sigurnost cijele regije. Naposljetku, izostanak cijepljenja u bilo kojem dijelu svijeta opasnost je za sve nas. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni.

Austrija posreduje u distribuciji navedenih cjepiva putem pravnih dogovora s proizvođačem i partnerima sa zapadnog Balkana. Doze će se financirati iz paketa vrijednog 70 milijuna eura koji je Komisija donijela u prosincu 2020. kako bi doprinijela pokrivanju troškova cjepiva, koja će se partnerima sa zapadnog Balkana isporučiti na temelju EU-ovih ugovora o predviđenoj kupoprodaji. Ukupna raspodjela među zemljama temeljit će se na epidemiološkim potrebama, a na početku će se prednost dati zdravstvenim radnicima i drugim ugroženim skupinama.

Kontekst

Europska komisija odlučna je u namjeri da cjepivo dobije svatko kome je ono potrebno, u cijelom svijetu. Zato se odmah odazvala na poziv na djelovanje Svjetske zdravstvene organizacije te je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak, pomogla prikupiti gotovo 16 milijardi eura.

Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) globalna je inicijativa za suradnju kojom će se ubrzati razvoj i proizvodnja te pravedan pristup testovima, liječenju i cjepivima protiv bolesti COVID-19, a COVAX je njezin element koji se odnosi na cjepiva. Unija i njezine države članice dosad su najavile doprinos od 2,47 milijardi eura instrumentu COVAX. Cilj je u okviru tog instrumenta kupiti dvije milijarde doza cjepiva do kraja 2021., od čega više od 1,3 milijarde za zemlje u razvoju.

I strategija EU-a za cjepiva doprinosi aktivnostima koje se temelje na globalnoj solidarnosti. Unija je uložila gotovo tri milijarde eura u pretfinanciranje proizvodnje cjepiva sklapanjem ugovora o predviđenoj kupoprodaji s farmaceutskim poduzećima. Ti ugovori njezinim državama članicama omogućuju daljnju prodaju i doniranje cjepiva ili prijenos opcija kupnje cjepiva partnerskim zemljama.

Komisija je 19. siječnja predložila uspostavu mehanizma EU-a za dijeljenje cjepiva, koji će biti posebno usredotočen na zapadni Balkan, EU-ovo susjedstvo i Afriku te prije svega koristiti zdravstvenim radnicima i ugroženim skupinama stanovništva.

Unija je od samog početka krize vrlo brzo pružila potporu partnerima sa zapadnog Balkana, mobilizirajući znatan iznos od 3,3 milijarde eura za hitno rješavanje zdravstvene krize i ublažavanje njezinih socioekonomskih posljedica. Komisija je u listopadu predstavila gospodarski i investicijski plan u vrijednosti do devet milijardi eura za poticanje dugoročnog oporavka zapadnog Balkana i njegove konvergencije s EU-om.

Dodatne informacije

Globalni odgovor na koronavirus

Pojedinosti

Datum objave
20. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj