Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. lipnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska komisija donijela je Izvješće o utjecaju demografskih promjena u Europi

Europska komisija danas je donijela prvo izvješće o utjecaju demografskih promjena. U njemu su predstavljeni uzroci tih dugoročnih promjena i njihove posljedice diljem Europe, a ističe se i povezanost demografskih struktura sa štetnim učinkom i...

Europska komisija donijela je Izvješće o utjecaju demografskih promjena u Europi

Potpredsjednica zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je: Kriza je razotkrila brojne slabe točke, od kojih su neke povezane i s korjenitim demografskim promjenama koje već utječu na naša društva i zajednice diljem Europe. Taj dvojaki izazov mora doprinijeti našem promišljanju zdravstvene skrbi, javnih proračuna i javnog života u narednim desetljećima. Mora nam pomoći u rješavanju pitanja kao što su pristup uslugama, skrb u zajednici, pa čak i usamljenost. Na kraju krajeva, radi se o suživotu. Rješavanje pitanja demografskih promjena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva.

Izvješće označava početak rada na rješavanju pitanja demografskih promjena

U izvješću se opisuju dugoročni demografski trendovi u europskim regijama, od duljeg očekivanog životnog vijeka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih kućanstava i sve veće urbanizacije. U njemu se ukazuje i na sve manji udio Europljana u svjetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od 4 %. Ističu se i znatne razlike u demografskim promjenama među regijama kao i potreba za rješavanjem pitanja utjecaja tih promjena na rast i održivost, zapošljavanje, zdravstvo i dugotrajnu skrb u različitim dijelovima Europe.

Izvješće označava početak rada ove Komisije u tom području i poslužit će da se pronađe adekvatni oblik pomoći najpogođenijim ljudima, regijama i zajednicama. Bit će i ishodište za buduću Zelenu knjigu o starenju i dugoročnoj viziji za ruralna područja. Izvješće je dopunjeno informativnim člancima za pojedine zemlje i detaljnim statističkim podacima koji se mogu naći na novoj internetskoj stranici Komisije posvećenoj demografiji. Više informacija možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj