Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučuje registrirati inicijativu za oporezivanje velikog bogatstva u Uniji

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da uvede europski porez na veliko bogatstvo u korist ekološke i socijalne tranzicije.

Europska građanska inicijativa

Komisija je danas odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Oporezivanje velikog bogatstva radi financiranja ekološke i socijalne tranzicije”.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da uvede europski porez na veliko bogatstvo u korist ekološke i socijalne tranzicije. Cilj je inicijative doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena i nejednakosti na razini cijele Unije te osigurati da europski građani plaćaju pravedni udio za postizanje tih ciljeva.

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni ni politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mjere koje Komisija namjerava poduzeti ako inicijativa dobije potrebnu potporu.

Budući da ta europska građanska inicijativa ispunjava formalne uvjete utvrđene u relevantnim propisima, Komisija smatra da je pravno prihvatljiva, no u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga.

Sljedeći koraci

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Komisija može postupiti prema zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti, a odluku u svakom slučaju mora obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na politički program. Službeno je pokrenuta u travnju 2012. Ako neku europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži milijun građana iz najmanje sedam država članica Unije, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravne akte u područjima u kojima ima ovlasti za djelovanje. Inicijativa je dopuštena ako: 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, 2. nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Od 127 zahtjeva za pokretanje europske građanske inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila od uvođenja tog instrumenta, njih 102 bilo je prihvatljivo, odnosno ispunilo je uvjete za registraciju. Prošlog je tjedna Komisija odgovorila na osmu uspješnu europsku građansku inicijativu, a više informacija dostupno je ovdje

Više informacija

Oporezivanje velikog bogatstva radi financiranja ekološke i socijalne tranzicije

Statistički podaci o europskim građanskim inicijativama

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Forum europske građanske inicijative

Kampanja #EUTakeTheInitiative

Pojedinosti

Datum objave
11. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj