Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. siječnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati novu inicijativu a zaštitu temeljnih prava na europskim granicama

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni ni politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mjere koje Komisija namjerava poduzeti ako inicijativa dobije potrebnu potporu.

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati novu inicijativu a zaštitu temeljnih prava na europskim granicama

Komisija je danas odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Članak 4.: zaustavimo mučenje i nečovječno postupanje na europskim granicama”. Inicijativom se poziva na uspostavu okvira kojim bi se osiguralo poštovanje zabrane nasilja te nečovječnog i ponižavajućeg postupanja sadržane u članku 4. Povelje o temeljnim pravima u vezi s politikama EU-a koje se odnose na granične kontrole, azil i imigraciju.

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni ni politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mjere koje Komisija namjerava poduzeti ako inicijativa dobije potrebnu potporu. Budući da navedena europska građanska inicijativa ispunjava formalne uvjete, Komisija smatra da je pravno dopuštena, no u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga. Registracija ne znači da Komisija na bilo koji način potvrđuje činjeničnu točnost sadržaja inicijative, koja je isključiva odgovornost skupine organizatora. U sadržaju inicijative izražavaju se samo stajališta skupine organizatora te se ni na koji način ne može smatrati da se u njemu odražavaju stajališta Komisije.

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će se trebati izjasniti. Može postupiti po zahtjevu ili ga odbiti, ali svoju odluku treba obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na oblikovanje politika. Službeno je zaživjela u travnju 2012. Ako neku europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži milijun građana iz najmanje sedam država članica Unije, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravne akte u područjima u kojima ima ovlasti za djelovanje. Inicijativa je dopuštena ako: 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, 2. nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije. Od 120 zahtjeva za pokretanje europske građanske inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila od uvođenja tog instrumenta, njih 97 bilo je dopušteno, odnosno ispunilo je uvjete za registraciju. Današnjom se odlukom registrira prva ovogodišnja inicijativa.

Više informacija

Članak 4.: zaustavimo mučenje i nečovječno postupanje na europskim granicama

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Forum europske građanske inicijative

Kampanja #EUTakeTheInitiative

Pojedinosti

Datum objave
13. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj