Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati inicijativu kojom se poziva na bolju zaštitu konja

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati.

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati inicijativu kojom se poziva na bolju zaštitu konja

Europska komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „End The Horse Slaughter Age” (Zaustavimo klanje konja).

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži zakonodavni akt kojim bi se zabranilo klanje konja, kao i njihov uzgoj i izvoz za proizvodnju krzna, kože, mesa ili za proizvodnju lijekova ili drugih tvari. Traže i da se u cijeloj Europi zabrani prijevoz konja na velike udaljenosti radi klanja i da se konje zaštiti od teškog rada ili napornog treniranja.

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni ni politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mjere koje Komisija namjerava poduzeti ako inicijativa dobije potrebnu potporu.

Budući da navedena europska građanska inicijativa ispunjava formalne uvjete, Komisija smatra da je pravno dopuštena, no u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga.

U sadržaju inicijative izražavaju se samo stajališta skupine organizatora te se ni na koji način ne može smatrati da se u njemu odražavaju stajališta Komisije.

Sljedeći koraci

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Može postupiti po zahtjevu ili ga odbiti, ali svoju odluku mora obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na oblikovanje politika. Službeno je zaživjela u travnju 2012. Ako neku europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži milijun građana iz najmanje sedam država članica Unije, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravne akte u područjima u kojima ima ovlasti za djelovanje. Inicijativa je dopuštena ako: 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, 2. nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Od 125 zahtjeva za pokretanje europske građanske inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila od uvođenja tog instrumenta, njih 99 bilo je dopušteno, odnosno ispunilo je uvjete za registraciju.

Više informacija

„End The Horse Slaughter Age” (Zaustavimo klanje konja)

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Forum europske građanske inicijative

Kampanja #EUTakeTheInitiative

Pojedinosti

Datum objave
22. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj