Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska građanska inicijativa: Komisija je odlučila registrirati inicijativu za „zabranu masovnog biometrijskog nadzora”

Europska komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu (EGI) pod nazivom „Inicijativa građanskog društva za zabranu masovnog biometrijskog nadzora”. Organizatori te inicijative pozivaju Komisiju da predloži pravni akt kojim...

Europska građanska inicijativa: Komisija je odlučila registrirati inicijativu za „zabranu masovnog biometrijskog nadzora”

Komisija smatra da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava potrebne uvjete te ju je stoga odlučila registrirati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Sljedeći koraci

Nakon današnjeg registriranja inicijative organizatori mogu u sljedećih šest mjeseci započeti postupak prikupljanja potpisa potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od šest mjeseci. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili to odbiti, a u svakom slučaju svoju odluku mora obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument s pomoću kojega građani mogu utjecati na politički program. Službeno je pokrenuta u travnju 2012.

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravne akte u područjima u kojima za to ima ovlasti.

Inicijativa je prihvatljiva ako ispunjava sljedeće uvjete: 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, 2. nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća te 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Komisija je dosad registrirala ukupno 76 europskih građanskih inicijativa i odbila njih 26 jer nisu ispunile uvjete.

Više informacija

„Inicijativa građanskog društva za zabranu masovnog biometrijskog nadzora” (EGI)

Internetske stranice europske građanske inicijative

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Forum europske građanske inicijative

Kampanja #EUTakeTheInitiative

Pojedinosti

Datum objave
7. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj