Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak16. kolovoza 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska građanska inicijativa: inicijativa za očuvanje i razvoj ukrajinske kulture i baštine

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da pojača mjere za potporu integraciji ukrajinskih izbjeglica u EU-u. Također pozivaju Komisiju da predloži novo zakonodavstvo za očuvanje ukrajinske kulture, jezika, tradicija i baštine te da uspostavi pane

Ukraine

Europska komisija danas je omogućila registraciju europske građanske inicijative pod nazivom „Očuvanje i razvoj ukrajinske kulture, obrazovanja, jezika i tradicija u državama članicama EU-a”.

 

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da pojača mjere za potporu integraciji ukrajinskih izbjeglica u EU-u. Također pozivaju Komisiju da predloži novo zakonodavstvo za očuvanje ukrajinske kulture, jezika, tradicija i baštine te da uspostavi paneuropsku strukturu integracijskih centara.

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju pravni ili politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mjere koje namjerava poduzeti, ako inicijativa dobije potrebnu potporu.

 

Komisija smatra da je ova europska građanska inicijativa pravno prihvatljiva, ali u ovoj fazi nije analizirala sadržaj prijedloga.

Nakon današnje registracije organizatori imaju šest mjeseci za pokretanje prikupljanja potpisa. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati i odlučiti planira li poduzeti mjere kao odgovor na zahtjev te obrazložiti zaključak.

 

Više informacija dostupno je na internetu u našem priopćenju za medije

Pojedinosti

Datum objave
16. kolovoza 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj