Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. siječnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska građanska inicijativa: inicijativa „Stop rezanju peraja – stop trgovini” predstavljena Komisiji

Inicijativom se poziva Komisiju da predloži pravne mjere za okončanje trgovine perajama u EU-u, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene za tijelo životinje.

Europska građanska inicijativa: inicijativa „Stop rezanju peraja – stop trgovini” predstavljena Komisiji

Danas je inicijativa „Stop rezanju peraja – stop trgovini” postala osma uspješno pokrenuta europska građanska inicijativa. Organizatori su prikupili više od 1,1 milijun potpisa građana EU-a.

Inicijativom se poziva Komisiju da predloži pravne mjere za okončanje trgovine perajama u EU-u, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene za tijelo životinje. Komisija će se tijekom sljedećih tjedana sastati s organizatorima kako bi detaljno razgovarali o inicijativi. Potom će Europski parlament organizirati javno saslušanje.

Komisija mora do 11. srpnja 2023. predstaviti službeni odgovor u kojem će navesti mjere koje namjerava poduzeti, hoće li predložiti izmjenu zakonodavstva, poduzeti druge nezakonodavne mjere ili ne djelovati.

Ova je osma europska građanska inicijativa u sklopu koje je uspješno prikupljeno više od milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, što pokazuje da europski građani mogu sudjelovati u stvaranju europskih politika. Više informacija o drugim uspješno zaključenim europskim građanskim inicijativama dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
11. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj