Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

#EuropeDay 2022.: Konferencija o budućnosti Europe i Europska godina mladih

S obzirom na to da su u Europskoj godini mladih 2022. ključni mladi Europljani, a Konferencija o budućnosti Europe dala je građanima priliku da iznesu svoje prijedloge, 9. svibnja pravi je trenutak za raspravu o izazovima.

#EuropeDay 2022.: Konferencija o budućnosti Europe i Europska godina mladih

Na plenarnom zasjedanju Konferencije o budućnosti Europe održanom 29. i 30. travnja podržano je 49 prijedloga kojima je obuhvaćen širok raspon tema, od klimatskih promjena do zdravlja, migracija i EU-a u svijetu.

Konferencija je zaključena nakon jedinstvenog jednogodišnjeg iskustva, rasprava i suradnje građana iz cijele Europe oko toga u kakvoj Europi žele živjeti. Priopćenje za medije uskoro će biti dostupno ovdje.

Sljedeći korak održat će se 9. svibnja u Strasbourgu, na obljetnici Schumanove deklaracije kojom su postavljeni temelji sadašnje Europske unije.

S obzirom na neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu, Dan Europe 2022. još je važniji za potvrđivanje naše predanosti miru, demonstraciju našeg jedinstva i solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te obranu univerzalnih vrijednosti, kao što su sloboda i demokracija u globalnom poretku utemeljenom na pravilima.

S obzirom na to da su u Europskoj godini mladih 2022. ključni mladi Europljani, a Konferencija o budućnosti Europe dala je građanima priliku da iznesu svoje prijedloge, 9. svibnja pravi je trenutak za raspravu o izazovima s kojima se Europljani danas suočavaju.

U Strasbourgu će se, povodom Dana Europe, nakon plenarne sjednice koja se održala prošli vikend, predsjednicima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije podnijeti izvješće o rezultatima konferencije. Na Dan Europe institucije EU-a pozivaju na aktivnosti na internetu i uživo u državama članicama i diljem svijeta.

Dan otvorenih vrata institucija održat će se u subotu, 7. svibnja u Bruxellesu, ponedjeljak, 9. svibnja u Luxembourgu i nedjelju, 15. svibnja u Strasbourgu. Osim toga, posjetitelji će moći virtualno posjetiti institucije EU-a. Provjerite svoje znanje o EU-u, pratite događanja na internetu i otkrijte što se poduzima kako bi Europa postala sigurnija, zelenija, zdravija i digitalnija za buduće generacije.

Sve informacije o Danu Europe 2022. dostupne su na međuinstitucijskoj platformi posvećenoj Danu Europe i u informativnom članku.

Pojedinosti

Datum objave
2. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj