Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. travnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Eurobarometar: rast povjerenja u Europsku uniju

Komisija je danas objavila rezultate najnovijeg standardnog istraživanja Eurobarometra provedenog od veljače do ožujka 2021. Iako je pandemija koronavirusa utjecala na svakodnevni život Europljana više od godinu dana, stavovi prema EU-u i dalje su...

Eurobarometar: rast povjerenja u Europsku uniju

Imidž EU-a i povjerenje u njega povećali su se i sada su na najvišoj razini u više od deset godina. Gotovo svaki drugi građanin vjeruje Europskoj uniji (49 %), što je povećanje od 6 postotnih bodova od prošlogodišnjeg Eurobarometra, dok 46 % građana ima pozitivnu predodžbu o EU-u. U trenutačnim okolnostima Europljani smatraju da su zdravlje i gospodarska situacija dva glavna problema na razini EU-a i na nacionalnoj razini.

Gotovo četiri od deset građana EU-a (38 %) zdravlje smatraju najvažnijim pitanjem s kojim se Unija trenutačno suočava, a do 69 % smatra da je trenutačno stanje gospodarstva njihove zemlje „loše”.

U tom smislu 55 % ispitanika smatra da će Komisijin instrument NextGenerationEU biti učinkovit odgovor na gospodarske posljedice pandemije koronavirusa. Cjelovito priopćenje za medije i istraživanje Eurobarometra dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
26. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj