Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Eurobarometar o Europskoj godini mladih: mladi Europljani sve su angažiraniji

Novo istraživanje Eurobarometra pokazuje sve da su mladi sve angažiraniji: većina mladih (58 %) aktivna je u svojim zajednicama i društvima te je u posljednjih 12 mjeseci sudjelovala u barem jednoj organizaciji mladih.

Eurobarometar o Europskoj godini mladih: mladi Europljani sve su angažiraniji

Komisija je danas objavila rezultate istraživanja Flash Eurobarometar o mladima i demokraciji. Istraživanje je trajalo od 22. veljače do 4. ožujka 2022. Europska godina mladih u punom je zamahu, a na kraju konferencije o budućnosti Europe – u kojoj su mladi imali važnu ulogu – razmotrit će se prikupljena stajališta mladih.

Novo istraživanje Eurobarometra pokazuje sve da su mladi sve angažiraniji: većina mladih (58 %) aktivna je u svojim zajednicama i društvima te je u posljednjih 12 mjeseci sudjelovala u barem jednoj organizaciji mladih. To je povećanje od 17 postotnih bodova u odnosu na zadnje istraživanje Eurobarometra iz 2019. Osim toga, mladi su od Europske godine mladih 2022. najčešće očekivali da donositelji odluka više uzimaju u obzir njihove zahtjeve te da podupiru njihov osobni, društveni i profesionalni razvoj (72 %). Komisija danas pokreće i novi internetski alat, platformu „Iznesi svoju viziju”, kako bi mladim Europljanima bilo još lakše izraziti svoje mišljenje. Osim toga, u okviru Europske godine mladih organiziraju se politički dijalozi između članova kolegija i mladih. Tako se mladima pruža jedinstvena prilika da razgovaraju izravno s donositeljima odluka i iznesu svoje ideje i mišljenja o svim područjima politika.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Europska godina mladih trebala bi biti prekretnica u uključivanju mladih u oblikovanje politika i donošenje odluka. Ciljevi su nam saslušati i angažirati mlade Europljane te promicati konkretne mogućnosti koje im se nude. Rezultati istraživanja jasno pokazuju da su to i njihove želje.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Kao što smo vidjeli, mladi se sve više angažiraju oko budućnosti naših društava. Stalo im je do mira, međunarodne suradnje, dobrobiti ljudi i okoliša. Međutim, žele da ih shvatimo ozbiljno i uzmemo u obzir njihova mišljenja. U kontekstu Europske godine mladih nastojimo im pružiti što više prilika da nam daju do znanja što žele. S veseljem predstavljam i novi internetski alat, platformu „Iznesi svoju viziju”, na kojoj mladi mogu s nama podijeliti svoja stajališta i ideje za budućnost europskog projekta.

Flash Eurobarometar o mladima

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu mladi su u ovom istraživanju bili još uvjereniji da bi EU-u prioritet moralo biti očuvanje mira, jačanje međunarodne sigurnosti i promicanje međunarodne suradnje (to ih je navelo 37 %). Sljedeća su očekivanja mladih da EU poveća mogućnosti zapošljavanja za mlade (33 %), bori se protiv siromaštva te gospodarskih i socijalnih nejednakosti (32 %) te da promiče zelene politike i bori se protiv klimatskih promjena (31 %).

Mladi su kao glavna područja na koja bi se trebala usmjeriti Europska godina mladih navodili mentalno i fizičko zdravlje i dobrobit (34 %), zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena (34 %) te obrazovanje i osposobljavanje, uključujući slobodno kretanje učenika (33 %).

Rezultati istraživanja pokazali su da se transnacionalna mobilnost mladih povećala u odnosu na 2019. unatoč pandemiji, što pokazuje koliko su mladi voljni povezivati se preko granica. U profesionalnim, volonterskim, obrazovnim ili sportskim aktivnostima u drugoj zemlji EU-a sudjelovalo je 39 %, mladih, što je 8 % više nego 2019. Nedostatak financijskih sredstava i dalje je jedan od glavnih razloga koji sprečavaju sudjelovanje u projektima mobilnosti, iako ga je ovaj put navelo 36 % mladih (u usporedbi s 42 % u 2019.).

Naposljetku, rezultati potvrđuju da je s programom Erasmus+, koji ove godine obilježava 35. godišnjicu, upoznato preko pola mladih ispitanika, iako i dalje postoje određene razlike među državama članicama: s programom su najbolje upoznati mladi u Grčkoj (72 %) i Cipru (70 %), a najslabije u Švedskoj (26 %).

Nova platforma „Iznesi svoju viziju”

Komisija je pokrenula i novi internetski alat, koji će biti središnji element Europske godine mladih. Na platformi „Iznesi svoju viziju” Europljani će moći izraziti svoje mišljenje i podijeliti ideje o budućnosti europskog projekta. Mogu se dotaknuti svih pitanja koja su im važna, od zapošljavanja, uključivosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja itd. Platforma „Iznesi svoju viziju” jedan je od načina na koje se u Europskoj godini mladih mladima omogućuje da se uključe u javnu raspravu i donošenje odluka.

Kontekst

Istraživanje Flash Eurobarometar br. 502 na temu „Mladi i demokracija u Europskoj godini mladih” provedeno je od 22. veljače do 4. ožujka 2022. Naručila ga je Komisija, a u njemu je sudjelovao reprezentativan uzorak od 26 178 mladih u dobi od 15 do 30 godina iz 27 država članica. Istraživanje je provedeno u obliku računalno potpomognutog internetskog anketiranja (CAWI).

Dodatne informacije

Europski portal za mlade

Europska godina mladih

Izvješće o internetskoj anketi

Eurobarometar iz 2019.

Pojedinosti

Datum objave
6. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj