Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Eurobarometar: Djelovanje EU-a u području energetske tranzicije i odgovor na invaziju Ukrajine

Standardno istraživanje Eurobarometra provedeno u lipnju 2023. i objavljeno danas potvrđuje vrlo široku potporu građana EU-a energetskoj tranziciji.

Europbarometar o energetskoj tranziciji i odgovoru na invaziju Ukrajine

Standardno istraživanje Eurobarometra provedeno u lipnju 2023. i objavljeno danas potvrđuje vrlo široku potporu građana EU-a energetskoj tranziciji. 85 % ispitanika želi da EU znatno ulaže u obnovljivu energiju, a 82 % smatra da EU mora što prije smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije.

Mjere poduzete kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu općenito su popularne. 88 % ispitanika podupire humanitarno djelovanje, a 86 % prihvat osoba koje bježe od rata. 75 % ih je za financijsku potporu Ukrajini i 72 % za gospodarske sankcije protiv Rusije. Naposljetku, 64 % ispitanika slaže se s ulaganjem financijskih sredstava EU-a u kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini, a isti udio podupire dodjelu statusa zemlje kandidatkinje Ukrajini.

77 % građana EU-a zalaže se za zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku, a velika većina zalaže se za bolju koordinaciju vojne nabave (77 %), jačanje kapaciteta EU-a za proizvodnju vojne opreme (69 %) i povećanje proračuna za obranu u EU-u (66 %).

Gospodarska percepcija poboljšava se: 45 % ispitanika smatra da je stanje europskog gospodarstva dobro (+ 5 bodova od razdoblja siječanj-veljača), u usporedbi s 44 % ispitanika koji ga smatraju lošim (-7). Inflacija se i dalje smatra jednim od najvažnijih problema s kojima se suočava EU, ali u manjoj mjeri nego početkom godine (27 %, – 5). Razina potpore za euro blizu je najviših vrijednosti (78 % u europodručju i 71 % u EU-u u cjelini). S druge strane, 55 % ispitanika smatra da plan oporavka NextGenerationEU može biti učinkovit kao odgovor na trenutačne gospodarske izazove.

Pokazatelji potpore EU-u i dalje su stabilni: Ukupno 47 % vjeruje EU-u, a 32 % vjeruje nacionalnim vladama. 45 % ispitanika ima dobru predodžbu o EU-u, 18 % lošu sliku, a 37 % neutralnu sliku. Naposljetku, 63 % ispitanika izjavilo je da je optimistično u pogledu njezine budućnosti.

Više informacija na poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
10. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj