Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. travnja 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU za građane

Zaštita europskih potrošača: igračke i odjeća na vrhu popisa opasnih proizvoda 2015.

20160425_toys-safety-consumer.jpg

Europska komisija danas je objavila nove podatke prema kojima je 2015. za više od 2000 opasnih proizvoda izdano upozorenje diljem EU-a.

Od 2003. Sustavom brzog uzbunjivanjaomogućuje se brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe.

Na vrhu popisa najopasnijih proizvoda uočenih tijekom 2015. nalaze se igračke i odjeća.

Povjerenica EU-a za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, VěraJourová izjavila je: „Sustav brzog uzbunjivanja pomogao je tijelima nadležnima za zaštitu potrošača u koordinaciji brzih reakcija radi uklanjanja opasnih proizvoda diljem Europe. Još su dva problema neriješena: internetska prodaja s direktnom poštanskom dostavom proizvoda u domove potrošača i velika zastupljenost kineskih proizvoda za koje su izdana upozorenja u Sustavu brzog uzbunjivanja. U lipnju idem u Kinu kako bih pospješila našu suradnju s kineskim nadležnim tijelima u području sigurnosti proizvoda.“

Dodatne informacije o Sustavu brzog uzbunjivanja dostupne su u priopćenju za medije, dokumentu s najčešćim pitanjima, izvješću i stranici za pretraživanje Sustava. Konferencija za medije može se pratiti ovdje.

Izvješće


Najčešća pitanja


Stranica za pretraživanje


Grafikoni


Video

Pojedinosti

Datum objave
25. travnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj