Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

EU priprema suspenziju svih carina na uvoz iz Ukrajine

Na terenu Unija već provodi mjere za jednostavniji kopneni prijevoz robe kako bi ukrajinski proizvodi lakše stizali do odredišta u svijetu.

EU priprema suspenziju svih carina na uvoz iz Ukrajine

Europska komisija danas je predložila jednogodišnju suspenziju uvoznih carina na sav ukrajinski izvoz u Europsku uniju. Prema tom prijedlogu, dosad nezabilježenoj gesti potpore nekoj zemlji u ratu, na jednu bi se godinu suspendirale i sve antidampinške i zaštitne mjere Unije koje se primjenjuju na ukrajinski izvoz čelika.

To je dalekosežan potez s ciljem da se potakne ukrajinski izvoz u Uniju i ukrajinskim proizvođačima i izvoznicima pomogne da prebrode tešku situaciju u kojoj su se našli zbog ruske vojne invazije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Neizazvana i neopravdana ruska agresija teško pogađa ukrajinsko gospodarstvo. S predsjednikom Zelenskim razmatram kako još možemo pomoći gospodarstvu njegove zemlje, uz makrofinancijsku pomoć i bespovratna sredstva koje već pružamo. Slažemo se da je brzo i sveobuhvatno suspendiranje uvoznih carina presudno za jačanje gospodarstva. Današnja je mjera odgovor na taj poziv i uvelike će olakšati izvoz ukrajinskih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda u Uniju. Ostajemo solidarni s Ukrajinom u ovim teškim vremenima.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: Unija nikad prije nije uvela mjere kojima se toliko liberalizira trgovina: Ukrajini odobravamo pristup tržištu Unije po nultoj carinskoj stopi i bez kvota. Funkcioniranje ukrajinskoga gospodarstva jedan je od prioriteta Unije od početka ruske agresije jer je ključno za pobjedu Ukrajine i njezin poslijeratni oporavak. Mjere će izravno pomoći ukrajinskim proizvođačima i izvoznicima a ukrajinskom gospodarstvu dati sigurnost. Jasno će pokazati da će Unija učiniti sve što je potrebno kako bi pomogla Ukrajini sad kad je to najpotrebnije.

Uz to što dovodi do tragičnih ljudskih žrtava i masovnog raseljavanja nedužnih ukrajinskih civila, ruska vojna agresija devastira ukrajinsko gospodarstvo i njegovu sposobnost trgovanja sa svijetom jer nanosi veliku štetu proizvodnim kapacitetima i remeti ključne izvozne rute. Zbog tih teških okolnosti Unija želi poduzeti sve što može kako bi pomogla Ukrajini da održi trgovinsku razmjenu sa svijetom i ojača trgovinske odnose s Unijom.

Na terenu Unija već provodi mjere za jednostavniji kopneni prijevoz robe kako bi ukrajinski proizvodi lakše stizali do odredišta u svijetu. Komisija je, primjerice, počela liberalizirati uvjete za ukrajinske vozače kamiona koji prevoze robu između Ukrajine i Unije te olakšavati provoz i upotrebu infrastrukture Unije za usmjeravanje ukrajinskog izvoza prema trećim zemljama. Te će mjere ukrajinskim proizvođačima dati prijeko potrebnu fleksibilnost i sigurnost. Više informacija pročitajte ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj