Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU postaje globalni predvodnik u području gospodarenja otpadom i recikliranja

Države članice EU-a danas su odobrile niz ambicioznih mjera kojima se zakonodavstvo EU-a o otpadu prilagođava budućnosti u okviru šire politike EU-a o kružnom gospodarstvu.

Plastični otpad

Kružno gospodarstvo: zahvaljujući novim pravilima EU će postati globalni predvodnik u području gospodarenja otpadom i recikliranja

Novim pravilima, koja se temelje na prijedlozima Komisije u okviru paketa o kružnom gospodarstvu koji je predstavljen u prosincu 2015., pridonijet će se sprečavanju nastanka otpada, a u situacijama u kojima to nije moguće znatno povećati recikliranje komunalnog i ambalažnog otpada. Postupno će se ukinuti odlaganje otpada te će se promicati uporaba gospodarskih instrumenata kao što je plan proširene odgovornosti proizvođača. Novim zakonodavstvom pojačava se „hijerarhija otpada”, tj. od država se članica zahtijeva da poduzmu konkretne mjere kako bi se dala prednost sprečavanju nastanka otpada, ponovnoj uporabi i recikliranju umjesto odlaganju i spaljivanju. Tim mjerama ostvaruje se kružno gospodarstvo.

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella izjavio je: Konačno odobrenje novih pravila EU-a o otpadu u Vijeću važan je trenutak za kružno gospodarstvo u Europi. Novi ciljevi u pogledu recikliranja i odlaganja otpada realističan su i ambiciozan plan za bolje gospodarenje otpadom u Europi. Sada je naša glavna zadaća osigurati ispunjenje obećanja iz paketa o otpadu. Komisija će učiniti sve što može kako bi pružila potporu državama članicama i kako bi se novo zakonodavstvo provelo na terenu.

Komisija je izvorno predstavila prijedloge novih pravila o otpadu 2014. no oni su povučeni u prosincu 2015. i zamijenjeni bolje osmišljenim i ambicioznijim prijedlozima s više fokusa na kružno gospodarstvo u okviru plana Junckerove komisije za kružno gospodarstvo. Ti su prijedlozi doneseni i sada su dio pravila EU-a.

Danas donesena pravila najsuvremenije su zakonodavstvo o otpadu u svijetu, čime EU daje primjer drugima.

Pojedinosti

Datum objave
22. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj