Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. srpnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU pokrenula inicijativu Women TechEU za žene na čelu tehnoloških poduzeća

Europska komisija danas je pokrenula inicijativu Women TechEU, novi program EU-a za potporu novoosnovanim tehnološkim poduzećima pod vodstvom žena koji će im pomoći da postanu predvodnici u području tehnologija budućnosti.

EU pokrenula inicijativu Women TechEU za žene na čelu tehnoloških poduzeća

Taj program dio je novog programa za inovacijske ekosustave Obzora Europa uz suradnju Europskog vijeća za inovacije (EIC). Podaci pokazuju da žene sudjeluju u osnivanju samo 15 % inovativnih poduzeća, a samo 6 % takvih poduzeća osnivaju isključivo žene.

Poduzeća pod vodstvom žena prikupljaju manje poduzetničkog kapitala od drugih, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi, a iznosi koje prikupe obično su niži. Diljem Europe samo oko 5 % poduzetničkog kapitala odlazi mješovitim timovima, a samo 2 % timovima žena.

Cilj inicijative Women TechEU je smanjivanje rodno uvjetovanog jaza time što podupire novoosnovana poduzeća pod vodstvom žena u početnim, najrizičnijim trenutcima. Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajima. Akcelerator EIC-a također je namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, ali nova inicijativa Women TechEU pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: S pomoću inicijative Women TechEU želimo povećati broj novoosnovanih poduzeća pod vodstvom žena i stvoriti pravedniji i prosperitetniji europski ekosustav koji se temelji na tehnologiji. Vjerujemo da će današnja potpora osnivačicama povećati njihove izglede za uspjeh i potaknuti cjelokupni europski inovacijski ekosustav uključivanjem većeg broja ženskih talenata.

Do 50 obećavajućih novoosnovanih poduzeća iz država članica EU-a i pridruženih zemalja financirat će se u okviru prvog pilot-poziva koji će završiti 10. studenoga 2021. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
14. srpnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj