Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. studenoga 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU na konferenciji COP26: Predsjednica von der Leyen na sastanku na vrhu svjetskih čelnika

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavljala je Komisiju 1. i 2. studenoga na sastanku na vrhu svjetskih čelnika na kojem je otvorena konferencija UN-a o klimi COP26.

Predsjednica von der Leyen na sastanku na vrhu svjetskih čelnika

Predsjednica je održala govor na plenarnoj sjednici konferencije COP26, pozivajući na potrebu da čelnici zauzmu „ispravnu stranu u povijesti” i „učine sve što je potrebno kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 °C“.

Predsjednica je sudjelovala u dvama događanjima povezanima sa šumarstvom, u ponedjeljak dala izjavu o inicijativi „Veliki zeleni zid” i obećala iznos od 1 milijarde eura za financiranje Globalnog fonda za financiranje šuma.

Predsjednica je 2. studenoga također vodila događanje o infrastrukturnim ulaganjima s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, na kojem je najavila Partnerstvo za pravednu energetsku tranziciju s Južnom Afrikom.

Nadalje, službeno je pokrenula Globalnu incijativu za metan, zajedničku inicijativu EU-a i SAD-a kojom je mobilizirano više od 100 zemalja kako bi do 2030. smanjile svoje emisije metana za najmanje 30 % u odnosu na razine iz 2020. Naposljetku, predsjednica von der Leyen pokrenula je partnerstvo s Billom Gatesom i predsjednikom EIB-a Wernerom Hoyerom.

Više informacija o Globalnom fondu za financiranje šuma, Globalnoj inicijativi za metan i partnerstvu dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
3. studenoga 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj